Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

luftas baron

Leonardo DiCaprio (30) flyr høyere enn noensinne i «The Aviator».

DET ER LØRDAG formiddag på fasjonable Dorchester Hotel i London. Flere solbrune livvakter med ledning i øret står i den teppebelagte gangen. Damer med lange lister og seriøse ansikter virrer rundt. Ken Sunshine, som er Leonardo DiCaprios PR-agent, stikker hodet ut av et rom. Flere ganger får vi beskjed om at det ikke blir aktuelt å stille Leonardo «noen personlige spørsmål».

Så kommer han. Hollywoodstjerna en hel verden ble besatt av etter filmen «Titanic». Og som nå, ti år etter, er tilbake i nok en gigarolle. Denne gangen som den eksentriske filmskaperen og flygeren Howard Hughes i filmen «The Aviator».

-  Oh man, det har vært en lang dag, sier han på californiadialekt.

Det mørkeblonde håret er dratt tilbake under en svart Los Angeles-cap. Han smiler avvæpnende, retter litt på den brune skjorta, den henger løst over et par baggy jeans. Leo ser søkende på oss og spør:

-  Likte dere filmen?

«THE AVIATOR» kostet 110 millioner dollar å lage og gjør det allerede stort i USA. Sist helg vant filmen tre Golden Globe, blant annet fikk DiCaprio prisen som beste mannlige dramaskuespiller. Et Oscardryss er også forventa. Og det er kanskje ikke så rart når Cate Blanchett spiller Katharine Hepburn, Jude Law er Errol Flynn, Kate Beckinsale Ava Gardner og popstjerna Gwen Stefani dukker opp i sin første filmrolle som Jean Harlow. Og Martin Scorsese er regissør.

-  Jeg har alltid vært fascinert av denne mystiske figuren Howard Hughes, som i min generasjon ble sett på som et monster, forteller Leonardo, som har vært klar for å lage en film om ham helt siden han leste Howard Hughes biografi for sju år siden.

For selv om Howard Hughes ble berømt for sine bragder innen film og fly, tilbrakte han sine siste år forstyrret og gal på et hotellrom i Las Vegas. Og det er slik folk flest husker han.

 GENIAL & GAL: Leonardo DiCaprio som Howard Hughes i «The Aviator». Hughes var en av Hollywoods store film-moguler. Han var også flyfantast og en notorisk kvinnebedårer. Sine siste år tilbrak  te han forstyrret og gal på et hotellrom i Las Vegas. Foto: Scanpix
GENIAL & GAL: Leonardo DiCaprio som Howard Hughes i «The Aviator». Hughes var en av Hollywoods store film-moguler. Han var også flyfantast og en notorisk kvinnebedårer. Sine siste år tilbrak te han forstyrret og gal på et hotellrom i Las Vegas. Foto: Scanpix Vis mer

-  Personlig var jeg interessert i perioden før alt dette. Hvordan han var en del av Hollywood fra 1920-1940, den første til å finansiere en film med millionbudsjett. I tillegg bygde han verdens største fly og slo alle fartsrekorder. For ikke å snakke om hans forhold til tusenvis av vakre kvinner. Jeg mener, wow! Og mens alt dette pågikk, slet han med tvangstanker og en frykt for basiller som bare ble verre dess mer suksessfull han ble, sier Leonardo DiCaprio, og lener seg framover.

DET VAR MANGE i Hollywood som ville lage film om Howard Hughes og hans dramatiske liv. Både Jim Carrey og John Malkovich ønsket seg hovedrollen. Og de fleste mente filmen burde handle om perioden Howard Hughes går av hengslene. Det mente ikke Leonardo, som også er involvert på produksjonssiden.

-  For meg er det mer dramatisk å se en mann kjempe mot sine demoner, sier Leo som tilbrakte tre dager sammen med en person med tvangstanker i sine forberedelser til rollen.

-  Alle mennesker er besatt av enkelte rutiner og ritualer. Jeg husker da jeg var liten og hvordan jeg fikk det for meg at hvis jeg tråkket på sprekker, måtte jeg gå et kvartal tilbake for at det ikke skulle skje noe fælt, ler han.

-  Gjør du det fortsatt?

-  Det hendte jeg fikk alle på filmsettet til ikke å trå på sprekker en hel dag bare for gøy, sier han og legger alvorlig til:

-  Men forskjellen på meg og Howard Hughes er at jeg kan si «ok, det er nok nå.»

LEONARDO DICAPRIO ble født 11. november i 1974 og vokste opp som et bortskjemt enebarn i Los Angeles, på den fattige østsida av Hollywood. Foreldrene George og Irmelin beskriver seg selv som hippier, men jobbet som henholdsvis tegneseriedistributør og sekretær. Det var sistnevnte som bestemte at barnet skulle hete Leonardo da hun kjente det sparke i magen mens hun sto og beundret et maleri av kunstneren Leonardo da Vinci. Det italiensk/tyske ekteparet skiltes kort tid etter Leonardos fødsel, men forble venner. På skolen var Leonardo aldri noen kløpper, og ble mest kjent for å breakdanse i kantina. Å leve av å være skuespiller trodde han var for en opphøyd elite. Men etter noen reklamefilmer og tv-opptredener begynte ting å gå seg til. Hollywood fikk opp øynene for gutten med det intense, blå blikket. Bare 19 år gammel spilte han mot Robert De Niro i «This Boy\'s Life», og ble nominert til Oscar for «What\'s Eating Gilbert Grape». Plutselig ble DiCaprio nevnt i samme åndedrag som De Niro, Pacino, Brando og Dean. Og han innrømmer at det gikk til hodet på han.

-  På et tidspunkt var egoet mitt så svært at jeg trodde skuespillerprestasjonene mine hadde forandret verden, uttalte han nylig til Vanity Fair.

TILBAKE PÅ Dorchester Hotel hevder han at han har roet seg betraktelig siden det. Han bare ler når vi spør om han tror noen kommer til å lage film om hans liv en dag.

-  Nei, det tror jeg ikke kommer til å skje.

-  Men hva om det skjedde - hva ville vært med?

-  Vel.

Han ler igjen.

-  Noe om Titanic, i alle fall. Hehehe.

Livet til Leonardo DiCaprio ble snudd på hodet etter «Titanic», verdens mest suksessfulle film. Den spilte inn en milliard dollar og vant hele 11 Oscar. Leonardo på sin side ble et tenåringsidol. En pinup. Tabloidføde. Papparaziene fotfulgte han. Og en rebelsk Leo nektet å la seg diktere. Han ble stadig observert på nattklubber i Los Angeles med nye damer. Ifølge ryktene gikk Leo og vennene hans under navnet «Pussy Posse». Noe han ikke er spesielt interessert i å utdype i dag.

-  Så fort du kommer i søkelyset, prøver media å sette deg i en bås. Med meg var det sånn «se, han går på byen! Å, han bare fester og er en vill skuespillertype!» Men det var rett og slett ikke tilfelle. Jeg er mye mer enn det. Men hvem gidder skrive om at jeg går i museum? Det er jo ikke spesielt tabloidvennlig, sukker han.

-  Angrer du på at du spilte i «Titanic»?

-  Jeg blir spurt om det hele tida. Folk er fascinert av hvordan det er å være så berømt - og sannheten er at det har både gode og dårlige sider, sier han.

-  Hvordan opplevde du at hele verden gikk bananas?

-  Det var surrealistisk og rart. Og det finnes jo ikke noen bok for hvordan man skal takle det. Overalt hvor jeg dro i verden, hadde folk hørt om «Titanic». Men faktum er at den rørte ved så mange menneskers liv, så hvem er jeg til å syte over at folk gjenkjenner meg på gata - når andre folk i verden må slite for å få mat på bordet, sier Dicaprio og rister på hodet.

-  Dessuten ga det meg helt fenomenale muligheter som skuespiller. Etter «Titanic» kunne jeg være min egen sjef.

HVORVIDT DET VAR så lurt kan diskuteres. For fra å være kjent for å gå for de dype, komplekse rollene fulgte nå glossy kommersielle filmer som «The Man In the Iron Mask» og «The Beach». Et annet problem var at selv om DiCaprio ble eldre, så han like babyface-ung ut. I 2002 begynte en ny fase av karrieren hans. Med hovedrollene i Martin Scorseses «Gangs of New York» og Steven Spielbergs «Catch Me If You Can» var det tydelig at Leonardo var fast bestemt på å spille voksne menn.

Neste stopp er «The Departed», en gangsterfilm av Scorsese.

-  Flere hevder du er Scorseses nye DeNiro.

-  Det forholdet var det mest suksessfulle skuespiller/regissør forholdet i filmhistorien, så jeg prøver ikke å kopiere det på noen måte. Men som en ung skuespiller er det en fantastisk mulighet å få jobbe med verdens beste filmskaper.

VERDENS BESTE. Verdens største. Verdens kjekkeste. Det var kanskje ikke annet å forvente at Leonardo ble sammen med en av verdens peneste damer. Selv om Leonardo tidligere i sin karriere har uttalt at han foretrekker «vanlige jenter - studenter og servitriser», har han de siste fire åra vært sammen med supermodellen Gisele Bundchen (24) fra Brasil. Ryktene verserer daglig: de skal gifte seg! De skal ikke gifte seg! De har gjort det slutt! De er sammen igjen! Begge er fast bestemt på å ikke snakke om forholdet til pressen.

-  Men noe kan du vel si?

-  Hehehe. Vel, Gisele er ei flott jente.

Siste nytt fra britisk sladderpresse nå er at Gisele desperat ønsker seg barn og familie. Men først vil hun gifte seg, og selv om Leonardo er treig med frieriet, påstår venner av paret at de to er «closer than ever».

LEONARDO ER MEDIEVANT. Han vet hva han skal si og ikke si. Akkurat nå er han opptatt av å formidle at han gjerne vil bruke sin posisjon til noe konstruktivt, at han er voksen og veldig seriøs. Han blir sur når vi kaller han en filmstjerne.

-  Jeg håper at jeg er mye mer enn det, sier han snurt.

Den offisielle websiden hans handler mer om miljøvern enn ham selv, og under den amerikanske valgkampen deltok han aktivt for Kerry.

-  Ble du skuffet da Bush vant?

-  Folket har talt. Han vant på en hederlig måte, så jeg aksepterer det. Men jeg hørte at noen mente det var feil at kjendiser involverte seg i valgkampen, og det er jeg fullstendig uenig i.

Leonardo tar av seg baseballcapen. Legger armene i kors.

-  Hadde det ikke vært for organisasjoner som Act, Vote or Die, Choose or Loose og artister som Bruce Springsteen og skuespillere som meg selv - som engasjerte folk til å stemme - tror jeg neppe valgresultatet ville vært så nære. Men jeg er mest opptatt av miljøvern, og ingen av kandidatene fokuserte nok på det.

-  Tror du arbeidet ditt vil ha innflytelse på Bush de neste fire åra?

-  Jeg kan bare håpe.

FAKTA

LEOS FILMER:

«The Aviator» (2004)

«Catch Me If You Can» (2002)

«Gangs of New York» (2002)

«The Beach» (2000)

«Celebrity» (1998)

«The Man In the Iron Mask» (1998)

«Titanic» (1996)

«Romeo &liet» (1996)

«Marvin\'s Room» (1996)

«Total Eclipse» (1995)

«The Quick and the Dead» (1995)

«Basketball Diaries» (1995)

«What\'s Eating Gilbert Grape» (1993)

«This Boy\'s Life» (1993)

«Critters III» (1992)

VOKSEN NÅ: Leonardo DiCaprio har lagt ungpikeidol-rollene bak seg.