Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Luftens grønne baron

Venstre svinger pisken over syndige flypassasjerer.

DYRT: Luftfarten betaler allerede, nå skal passasjerene også skattes?  Foto: Håkan Jansson / Maskot / NTB Scanpix
DYRT: Luftfarten betaler allerede, nå skal passasjerene også skattes? Foto: Håkan Jansson / Maskot / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Terje Breivik, nestleder i Venstre, svinger pisken over norsk luftfart og undertegnede i sine to innlegg «Myter og fakta om flyavgiften» og «Uredelig av NHO Luftfart» i et så rasende tempo at jeg blir nødt til å prøve å svare under ett.

Breivik skriver at innenriks flytrafikk i Norge står for en «betydelig andel av Norges samlede CO2-utslipp» (fasit 2,4 prosent) og er en «stor andel av klimagassutslippene fra transportsektoren» (fasit 7,6 prosent, begge 2013-tall).

Luftfarten betaler i dag en avgift på utslipp av CO2 og er i tillegg underlagt EUs kvotehandel, men de fire partiene med Venstre i spissen vil gjerne også innføre en avgift på passasjerene, antakelig for at de skal forstå at det er syndig å fly.

Jeg skal ikke fordype meg i miljøbevegelsens teologiske standpunkter, men vil helst ikke beskyldes for uredelighet, når jeg sier at å straffe passasjerer ved norske flyplasser ikke vil ha noen klimaeffekt. Grunnen er at den nedgangen i utslippene som dette vil føre til (her er vi enige) vil bli spist opp av at andre under «kvotetaket» kan slippe ut tilsvarende mer. Selv om det i dag er en lav kvotepris og lett å dekke behovet for flere kvoter, vil taket gradvis senkes med 40 prosent fram til 2030 og klimamålet blir faktisk nådd. Hvor fort kuttene kommer i denne perioden påvirker ikke klima i 2030.

Hvis Breivik tar seg tid til å studere Grønn skattekommisjons innstilling eller leser Klimakur 2020, vil han se at de farer med samme type «uredelighet».

NHO Luftfart har foreslått å etablere et fond som legger til rette for produksjon av bærekraftig biodrivstoff til luftfarten i Norge. Venstre har takket nei til å møte bransjen for å diskutere dette. Er det bedre for Venstre med en flyskatt som ikke virker, enn miljøtiltak som faktisk reduserer klimagassutslipp?