Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Luftige løfters gift

I fjorten år har Frp skreket seg hese om mulla Krekar. Før valget lovet Siv Jensen å hive mannen ut av landet. Nå spreller hun i stedet i sitt eget garn.

SNART FRI:   Mulla Krekar, Najmuddin Faraj Ahmad  idet han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo Tingrett. Her sammen med advokat Arvid Sjødin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SNART FRI: Mulla Krekar, Najmuddin Faraj Ahmad idet han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo Tingrett. Her sammen med advokat Arvid Sjødin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Kommentar

Hadde ikke mulla Krekar eksistert og bodd i Norge, måtte Frp ha funnet ham opp. Mannen med de brennende øynene, det lange skjegget og den giftige tungen er prototypen på hvordan en muslimsk terrorist skal se ut og oppføre seg. Det er helt ufarlig å angripe Krekar. Alt han står for er helt uten støtte i det norske folk. Hans ekstreme religiøse synspunkter, støtten til Osama bin Laden, hans trusler og forakt for demokrati, likestilling og rettsstaten - alt gir vond smak i munnen. Derfor er det tverrpolitisk enighet om at utvisningsvedtaket mot Krekar skal iverksettes så raskt det er forsvarlig. Alle partier på Stortinget mener det.

For Fremskrittspartiet har Krekar-saken likevel hatt en spesiell plass i partiets agitasjon og politiske løfter. Krekar har ikke bare vært en lett gjenkjennelig og nyttig motstander, hans sak har også gitt Frp mulighet til harde angrep på rettsvesenet, innvandringsbyråkratiet, misforstått humanisme og andre partiers unnfallenhet og handlingslammelse. Allerede i 2002 var Per Sandberg hard i klypene. Den gangen var han nestleder i Stortingets kommunalkomite, og uttalte at han ikke hadde noe mot at Krekar ble utlevert til land som praktiserer dødsstraff. Sandberg sa til VG:

«For meg er det knekkende likegyldig om mulla Krekar skulle bli sendt til USA eller Nord-Irak. Jeg kan ikke som norsk politiker ta innover meg at mulla Krekar eventuelt blir utsatt for en henrettelse etter en rettsprosess der.»

På Frp?s landsmøte i 2004 var det tid for et muntert brageløfte: Sandberg ville ha et stort løft i innvandringspolitikken, og påtok seg å bære Krekar ut av landet. Stor jubel. Han var langt fra alene. Gjennomgangstonen blant Frp-lederne var at både Bondeviks og Stoltenbergs regjeringer manglet vilje til å få utvist mullaen. I 2009 sa Siv Jensen at Krekar burde settes i forvaring inntil det forelå en avtale med Irak om utlevering. I 2011 uttalte hun at det ville være nærliggende å tro at Krekar hadde vern av Stoltenbergs regjering hvis han ikke ble arrestert. Gjennomgangstemaet har hele tida vært at med Frp i regjering vil Krekar få som fortjent og forsvinne ut av landet.

Det er knyttet stor politisk prestisje til håndteringen av Krekar-saken. For kort tid siden uttalte en av de fremste Krekar-kritikerne i Frp, stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, at «det vil være en like stor politisk seier for Frp å sitte i den regjeringen som får Krekar ut av landet, som det var for Obama å være president da Osama bin Laden ble drept».

Også Frp-nestleder Per Sandberg er på hugget, selv om han nå er litt mindre blodtørstig enn for tolv år siden. Mandag sa han dette til NRK: «Regjeringen vil ikke sende noen rett til galgen, men spørsmålet er om det finnes andre muligheter».

Allerede i 2003 ble det gjort vedtak om å utvise mulla Krekar av hensyn til rikets sikkerhet. Den viktigste grunnen var Krekars tilknytning til terrorvirksomhet. I 2005 slo Oslo tingrett fast at vedtaket var gyldig, noe som ble bekreftet av høyesterett i 2007. Når vedtaket ikke er effektuert, har det sammenheng med at Irak ikke vil garantere at han ikke blir torturert eller får dødsstraff. Den rød-grønne regjeringen førte forhandlinger med Bagdad i fire år om dette, men fikk aldri noen garanti for at Krekar ikke ville bli henrettet.

Nå er regjeringen og dens justisminister fra Frp i akkurat samme situasjon. Anders Anundsen sier at regjeringen må forholde seg til menneskerettighetene når det gjelder utlevering. Siv Jensens gamle krav om forvaring blir avvist. Det finnes ikke noen hjemmel i norsk lovverk for et slikt tiltak, fremholder justisministeren.

Krekar-saken har stor symbolsk verdi for Frp. Den representerte tre hovedelementer i partiets politikk og syn på seg selv: handlingskraft mot radikal islam, innvandring og lovbrudd. For Per Sandberg var saken lenge så viktig at han ville løse den med bruk av galgen. Nå sitter Frp i ansvarlighetens fengsel. Menneskretttighetene har lagt seg på tvers i en sak som har minst like stor betydning for Frp som bomavgiftene. Mest av alt er partiets luftige løfter avslørt. Selvsagt har Carl I. Hagen, Jensen, Sandberg osv. utmerket godt visst at Norge er forpliktet til ikke å utlevere noen til dødsstraff. Kravet om forvaring er av samme kaliber. Det er helt uten rettsgrunnlag i Norge. Alt har vært et spill for galleriet, spekket med inntrengning på områder som er rettsvesenets domene. Mulla Krekar har ingenting i Norge å gjøre. Men det har heller ikke en politisk agitasjon som roper på blod og setter menneskerettighetene til side.