Luftige saker

Sympatisk om gitargalskap

FILM: Av alle vanvittige ting å konkurrere i, står luftgitar høyt, høyt oppe på lista. Hvordan noen finner glede i å opptre med liksomgitar er merkelig. Nesten like merkelig som at noen gidder å se på. Men etter å ha sett dokumentaren «Air Guitar Nation», om to amerikanske unge menns vei fra New York til luftgitar-VM i Finland, har inntrykket forandret seg noe. For om det er stavekonkurranser, melkespannkasting eller luftgitar, så handler det egentlig om det samme: Å få bekreftelse på at man er aller best til noe. Samt femten minutter i rampelyset som liksom-rockestjerne.

Rivalisering

Alexandra Lipsitz’ dokumentar er tradisjonell i formen. Greit nok, siden temaet er såpass langt ute. Hun følger den amerikanske vinneren «P. Diddy», en skuespillerspire som kaster seg over luftgitar-mesterskapet med et alvor og innlevelse som er en «method actor» verdig. Det brukes også mye plass på landsmannen «Bjorn Turoque», en softwareprodusent som har klokkertro på sitt talent, og ubeskjedent hevder han burde vunnet. Det som begynner som en spøkefull og ganske uskyldig konkurranse mellom de to amerikanerne, utvikler seg etter hvert til en steinhard rivalisering om ære og berømmelse.

Sympatisk

Verdensmesterskapet i luftgitar, som ble avviklet i den knøttlille nordfinske byen Oulu for tolvte gang i år, begynte som en spøk, men er blitt en begivenhet som tiltrekker seg deltakere fra hele verden, internasjonal presse, samt tusenvis av publikummere. Jeg inntok kinosalen med en viss skepsis, og i starten minner det hele mest om en «mockumentary», en liksomdokumentar à la «This is Spinal Tap». Men etter hvert skjønner en alvoret i galskapen, og jeg endte opp med å heie entusiastisk på min favoritt. Luftgitar er sympatisk på en annen måte. Som Zac Munro, selve guruen i det internasjonale miljøet sier: «Luftgitar kan ikke kommersialiseres i stor grad. Det går ikke an å selge noe som ikke finnes».

Så da er det er bare å hente fram sin mentale hockeysveis, sette tennene i underleppa, stemme luftgitaren og la seg rive med. «Make Air Not War!». Yeah.