DEBATT

Luftslottet Oslo

Oslo har vært og er byen du ikke forlater uten at den setter et merke på deg. Er Oslo unik i å fostre bedrøvelighet?

FOSTRER BEDRØVELIGHET: «En rundtur i Oslo ødelegger et godt humør. Frustrasjonen bygges opp gjennom bydelene», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsbilde: Frank Karlsen
FOSTRER BEDRØVELIGHET: «En rundtur i Oslo ødelegger et godt humør. Frustrasjonen bygges opp gjennom bydelene», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsbilde: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Oslo har en kraftig destruktiv innvirkning. Jeg vil nødig snakke på vegne av alle beboere, men kataklysmen er dokumentert av andre innbyggere. Oslo har vært og er byen du ikke forlater uten at den setter et merke på deg. Er Oslo unik i å fostre bedrøvelighet?

Jeg er verken født, oppfostra og/eller misbrukt innenfor Ring 3, jeg flyttet hit av fri vilje i voksen alder. Frem til jeg var tjue år bodde jeg i en av Oslos forsteder, en trygg halvtime unna med lokaltoget. Seks år seinere har Oslo adoptert meg. Som ung var Oslo et mål. Å være medlem av en subkultur før inntoget av internettshopping, gjorde turen til Oslo et høydepunkt når pengene tillot det.

Jeg kjenner ingen osloborgere som er lykkelige. Likevel betaler vi halve månedslønnen vår i husleie for å bli i denne limboen. Vi blir her i trygge Oslo, stygge Oslo. Akkurat som Jokke er vi feige og haler ut tiden. Å mistrives i hovedstaden er ikke noe nytt fenomen. Seint på 1800-tallet gjenga kunstnere det infame livet Oslo. I «Sult» forteller Hamsun om en lammelse nåværende generasjon kan føle på, og i tilfeller kan føre til trygdesnyltere som Vegard Skjervheim og karakterer som vasser i avgrunnen i filmene til Joachim Trier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer