«Luftslottet» på Fornebu kåret til verdens sprekeste kontor

Til topps i internasjonal arkitektkonkurranse i Singapore.

 ARKITEKTPRIS - IGJEN:  I 2009 ble Statoil-kontorene på Fornebu kåret til mest spennende urealiserte kontorbygg, internasjonalt sett. Nå har bygget fått en ny pris på verdensarkitektur-festivalen i Singapore. FOTO: TROND JOELSON, BYGGEINDUSTRIEN.
ARKITEKTPRIS - IGJEN: I 2009 ble Statoil-kontorene på Fornebu kåret til mest spennende urealiserte kontorbygg, internasjonalt sett. Nå har bygget fått en ny pris på verdensarkitektur-festivalen i Singapore. FOTO: TROND JOELSON, BYGGEINDUSTRIEN.Vis mer

(Dagbladet): Fram til denne uka har Operaen i Bjørvika og Villreinsenteret på Hjerkinn vært de eneste norske byggene tegnet av et norsk arkitektfirma (Snøhetta) som har gått til topps i den prestisjefylte arkitekturkonkurransen World Architecure Festival.

Nå har Statoils nye kontorbygg på Fornebu føyet seg inn i det ekskslusive selskapet sammen med arkitektfirmaet A-lab.

Statoil flyttet inn med over 2.000 medarbeidere i det 65.000 kvadratmeter store kontorkomplekset i fjor på tomta der parkeringshuset til den nedlagte flyplassen sto.

Prosjektet har tidligere blitt hedret for sin ikoniske konstruksjon og gode arbeidsforhold.

Her kan du sjekke en video om forvandlingen fra parkeringshus til prisbelønt kontorbygg.
Aluminium og bakelitt Samme høst solgte byggherren IT Fornebu det prisbelønte kontorbygget i aluminium og bakelitt for tre milliarder kroner til et konsortium der de selv er største medeier.

- Statoil-bygget vant klassen for kontorbygg, en av de 20 kategoriene som inngår i konkurransen.  Årets festival er nå i gang i Singapore, og fredag kåres årets hovedvinner blant de klassevinnerne. Vi kan trygt si at vi er spente, sier arkitekt MNAL Benjamin Barth i A-lab til Dagbladet.

 VERDENSBYGG:  Villreinsenteret på Hjerkinn, tegnet av Snøhetta, vant prisen for beste besøkssenter i 2011 i World Architecture Festival. FOTO: KLAAS VAN OMMEREN/SNØHETTA.
VERDENSBYGG: Villreinsenteret på Hjerkinn, tegnet av Snøhetta, vant prisen for beste besøkssenter i 2011 i World Architecture Festival. FOTO: KLAAS VAN OMMEREN/SNØHETTA. Vis mer

Odd Klev har vært prosjektansvarlig og Charlie Marsden prosjektleder for utformingen av de særpregde kontorbygningene, som årets jury blant annet berømmer for «demokratisk» arkitektur og stimulerende arbeidsmiljø, med gode lysforhold, god utsikt og gode møteplasser.

Her er juryens begrunnelse for årets kontorbygg.
- Luftslott Det nye Statoil-bygget vant også en pris i den samme konkurransen i 2009 - da som beste urealiserte kontorbygg.

Det var i kjølvannet av den internasjonale finanskrisen, og juryen mente da at Fornebu-prosjektet ville bli et urealisert «luftslott».

Her er Dagbladets presentasjon fra i sommer av Statoils Fornebu-kontor med andre norske arkitekturprosjekter som også har fått internasjonal oppmerksomhet.
 
 

 VERDENSBYGG:  Operaen i Oslo, tegnet av Snøhetta, vant prisen for beste kulturhus i 2008 i World Architecture Festival. FOTO: CHRISTOPHER HAGELUND/SNØHETTA.
VERDENSBYGG: Operaen i Oslo, tegnet av Snøhetta, vant prisen for beste kulturhus i 2008 i World Architecture Festival. FOTO: CHRISTOPHER HAGELUND/SNØHETTA. Vis mer