KOMMENTARER

Lukasjenkos tre-fronts krig

«Europas siste diktator» Aleksandr Lukasjenko slåss på tre fronter i helgas valg i Hviterussland. Selv om han vil «vinne» er utfallet likevel helt uklart, skriver Morten Strand.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Merkelige ting skjer denne sommeren i den mest sovjetiske av alle de tidligere sovjetrepublikkene, Hviterussland. For første gang ser man demonstrasjoner med mer enn 50 000 mennesker, slik vi så siste søndagen i juli i hovedstaden Minsk. Den som samler folket er 37 år gamle Svetlana Tikhanovskaja, som er gift med en av landets tre ledende opposisjonelle, som enten er i fengsel eller i eksil. Med sin friske og ungdommelige aura er hun alt det Aleksandr Lukasjenko, som har vært president siden 1994, ikke er. Etter ti-år med stagnasjon og korrupsjon skulle det ikke mer til for å rokke ved diktaturets strukturer. Tikhanovskajas enkle budskap er kamp mot korrupsjon, at alle politiske fanger skal slippes fri, og nytt valg innen et halvt år. Det høres enkelt ut.

Men enkelt er det ikke. Selv om Lukasjenkos tilnærming til valget for såvidt har vært enkel nok. Hans svar på pesten var å holde landet demonstrativt åpent, slik at for eksempel europeiske tippere måtte spille på hviterussisk fotball i vår. Med tribuner fulle av supportere ble Hviterussland bildet på annerledeslandet i Europa. Det gikk ikke så bra. For til tross for at han anbefalte noen hikkaser med vodka og litt traktorkjøring mot corona-viruset, så ble Lukasjenko selv smittet. Som tidligere kollektivbruk-direktør har han trolig rik erfaring med både vodka og traktor-kjøring. Men det hjalp altså ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer