TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer

KOMMENTARER

Lukasjenkos tre-fronts krig

«Europas siste diktator» Aleksandr Lukasjenko slåss på tre fronter i helgas valg i Hviterussland. Selv om han vil «vinne» er utfallet likevel helt uklart, skriver Morten Strand.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Merkelige ting skjer denne sommeren i den mest sovjetiske av alle de tidligere sovjetrepublikkene, Hviterussland. For første gang ser man demonstrasjoner med mer enn 50 000 mennesker, slik vi så siste søndagen i juli i hovedstaden Minsk. Den som samler folket er 37 år gamle Svetlana Tikhanovskaja, som er gift med en av landets tre ledende opposisjonelle, som enten er i fengsel eller i eksil. Med sin friske og ungdommelige aura er hun alt det Aleksandr Lukasjenko, som har vært president siden 1994, ikke er. Etter ti-år med stagnasjon og korrupsjon skulle det ikke mer til for å rokke ved diktaturets strukturer. Tikhanovskajas enkle budskap er kamp mot korrupsjon, at alle politiske fanger skal slippes fri, og nytt valg innen et halvt år. Det høres enkelt ut.

HVITERUSSLAND: Holdt militærparade med tusenvis av tilskuere. Video: AP / NTB SCANPIX Vis mer

Men enkelt er det ikke. Selv om Lukasjenkos tilnærming til valget for såvidt har vært enkel nok. Hans svar på pesten var å holde landet demonstrativt åpent, slik at for eksempel europeiske tippere måtte spille på hviterussisk fotball i vår. Med tribuner fulle av supportere ble Hviterussland bildet på annerledeslandet i Europa. Det gikk ikke så bra. For til tross for at han anbefalte noen hikkaser med vodka og litt traktorkjøring mot corona-viruset, så ble Lukasjenko selv smittet. Som tidligere kollektivbruk-direktør har han trolig rik erfaring med både vodka og traktor-kjøring. Men det hjalp altså ikke.

<strong>NYTT ANSIKT:</strong> Svetlana Tikhanovskaja er opposisjonens ansikt i søndagens valg i Hviterussland. Foto: AP / NTB Scanpix
NYTT ANSIKT: Svetlana Tikhanovskaja er opposisjonens ansikt i søndagens valg i Hviterussland. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Likevel er coronaen bare en av Lukasjenkos mindre utfordringer. For i virkeligheten kjemper Lukasjenko nå for første gang en krig med tre fronter samtidig. Den ene er den hjemlige opposisjonen som er kraftig vitalisert av Tikhanovskajas ærlige framtoning og enkle budskap. For det andre av Russland, etter at Lukasjenko har trosset den russiske presidenten Vladimir Putins ønske om økonomisk og politisk integrasjon, og i realiteten underkastelse. Og for det tredje så er han presset av EU på menneskerettigheter.

Når Lukasjenko erklærer seier i valget søndag kveld - slik alle venter at han vil gjøre - så vil det være etter omfattende valgfusk, og uten valgobservatører som har fått anledning til å avsløre det. Det vil ganske sikkert føre demonstranter ut i gatene, der Lukasjeonkos sikkerhetsstyrker står klare til å ta imot dem på brutalt vis. Tikhanovskaja har på forhånd sagt at hun ikke vil oppfordre til demonstrasjoner etter et forfalsket valg, men at hun vil delta dersom de kommer.

Selv om det ikke er pålitelige meningsmålinger i Hviterussland, så blåser det vinder som varsler forandring over det lille landet med ti millioner innbyggere mellom Russland og Polen. Lukasjenkos gamle oppskrift med å kombinere populisme, sosialisme, og undertrykkelse, med russiske subsidier og EUs tilgivelse for åpenbare menneskerettighetsbrudd, ser ut til å gå ut på dato.

Lukasjenko har spilt et dyktig diplomatisk spill der han vekselvis har lent seg mot Russland, og så EU, for å få politisk og økonomisk ryggdekning. Det er vesentlig vanskeligere med en stadig mer synlig opposisjon hjemme. For samtidig som forholdet til Russland er på et historisk lavmål, så er EU programforpliktet til å støtte opposisjonen i en spisset konflikt om et forfalsket valg.

I slutten av juli ble spillet om Hviterussland ytterligere komplisert ved at 33 russiske leiesoldater ble arrestert i landet. I Hviterussland sier man at de ble sendt for å destabilisere situasjonen før valget søndag. Men det virker urimelig, for de var påfallende synlige før de ble arrestert. En annen teori er at de 33 ble sendt til Hviterussland for å gi Lukasjenko et påskudd til å innføre unntakslover i forbindelse med valget. Men det betyr at Lukasjenko og Putin samarbeider om å knuse opposisjonen. Og det virker lite sannsynlig så lenge forholdet mellom de to hardtslående presidentene er så kaldt som det er.

Den tredje muligheten et at leiesoldatene var på sin vanlige rute på jobb til Libya eller Sudan, men ble arrestert etter Lukasjenkos ordre. Med dette sender Lukasjenko én beskjed til Putin; hold deg unna meg og mitt. En beskjed til sin hjemlige opposisjon; de russiske leiesoldatene gir meg et påskudd til å slå til hardt og brutalt ved demonstrasjoner. Og en til EU; Hviterussland er så komplisert at dere bør tenke dere om én gang til før dere jobber aktivt for å kaste meg.

Alt dette gjør situasjonen rundt valget søndag uberegnelig. Det eneste vi vet er at Lukasjenko vil erklære seg som vinner av et korrumpert valg. Men hva som skjer etter det er helt i det blå. Og kanskje nettopp det blir fargen på Hviterusslands revolusjon? For en revolusjon i disse trakter trenger en farge. Så langt har opposisjonen bare klappet i lufta med sandaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer