Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lukker øynene for virkeligheten

KS tar ikke situasjonen i barnehagene på alvor.

BARNEHAGE: Tar ikke de ansatte på alvor, skriver utdanningsforbundet. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
BARNEHAGE: Tar ikke de ansatte på alvor, skriver utdanningsforbundet. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Vi er nå midt oppe i en uenighet med kommunenes organisasjon KS om hvordan vi sikrer kvaliteten i de kommunale barnehagene. KS vil ha kommunal handlefrihet, mens vi vil ha en sentral avtale som sikrer tid til planlegging og oppfølging av barna.

KS påstår at dagens avtale fungerer godt, og vil ikke lytte til barnehagelærerne som står der ute i virkeligheten og sier at barna ikke får det tilbudet de har krav på.

I sitt siste innlegg i Dagbladet viser KS at de ikke tar lærernes beskrivelser av situasjonen i barnehagen på alvor. KS prøver heller å undergrave vår siste undersøkelse (2015). Den forteller at mange barnehagelærere i praksis mister den planleggingstiden de ifølge arbeidstidsavtalen skal ha. De får ikke planlagt og kvalitetssikret det pedagogiske arbeidet med enkeltbarn og barnegruppene slik de skal. Svarprosenten var 33 prosent, men resultatene var signifikante, og svarene bekreftet det samme som andre undersøkelser har gjort.

KS var en av oppdragsgiverne bak Rambøll-rapporten (2013), med svarprosent på samme nivå. Rapporten viste at hele 84 prosent av styrerne, og 91 prosent av ped.lederne, sa at barnehagelærernes tid til planlegging og faglig samarbeid må økes. Hvorfor lukker KS øynene for dette? Vil KS ha nok en undersøkelse, samarbeider vi gjerne om det.

KS gir uttrykk for at en mulighet til å reservere fire timer til planlegging er et hinder for god ledelse. Mange styrere er uenige med KS i dette. I virkelighetens verden står de i en skvis på grunn av kutt i budsjettene, lav bemanning og krav om omfattende rapportering til kommunene. En sentral avtale vil gjøre det lettere for styrere å verne tid til å kvalitetssikre arbeidet med barna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media