Lukket åpenhet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NASJONALMUSEET: Det er i ulike sammenhenger gitt mer eller mindre presise fremstillinger av Nasjonalmuseets tilblivelseshistorie. Gudleiv Forrs artikkel «Lukket åpenhet» i Dagbladet 22. oktober har behov for et korrektiv.

Han omtaler de organisasjonsmessige endringer «som ble gjennomført da byråkratene i Kulturdepartementet, uten noen faglig tilslutning, og mest etter ideer fra Margaret Thatchers Storbritannia, og i strid med institusjonenes eget syn, fant på at det var så viktig å slå sammen kulturinstitusjoner og helst omgjøre dem til offentlige eide stiftelser.»

Forslaget om sammenslåing av institusjoner til et felles museum ble fremmet i Abm-meldingen, St.meld. nr. 22 (1999-2000) i desember 1999. Forut for dette hadde departementet drøftet prinsippene og grunnlaget for en nyorganisering av de aktuelle kunstinstitusjonene med både direktør og styreleder for hver enkelt av disse. Denne prosessen kulminerte i et felles møte med styrelederne og direktørene ledet av daværende kulturminister Åslaug Haga 25. november 1999. I dette møtet gav departementet en detaljert presentasjon av det forslaget som senere ble lagt fram i ovennevnte stortingsmelding. Det ble i møtet uttrykt bred tilslutning fra museene til planen om å etablere et samlet nasjonalt kunstmuseum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer