Palmesus 2019

Luksus og sjokkpriser

Utleiepriser i titusenkronerklassen og salg av festivalpakker til nesten 90 000 kroner. - Palmesus har fått en rikmannsprofil de siste åra, mener erfaren festivalgjest.

PALMESUS: På bystranda i Kristiansand gjør Palmesus årlig stor suksess. Strandfesten tiltrekker seg rundt 60 000 mennesker denne helgen. Foto: Palmesus
PALMESUS: På bystranda i Kristiansand gjør Palmesus årlig stor suksess. Strandfesten tiltrekker seg rundt 60 000 mennesker denne helgen. Foto: PalmesusVis mer

Til helga skal 60 000 mennesker feste i Kristiansand under nok en utsolgt Palmesusfestival, eller «Skandinavias største strandfest» som arrangørene kaller todagerspartyet langs Bystranda.

Det lokkes blant annet med kjente artister som Tiësto, Marshmello, The Chainsmokers, Alan Walker, Unge Ferrari og Sigrid.

Ifølge festivalsjef Leif Fosselie er nesten 80 prosent av gjestene tilreisende, skriver han til Dagbladet.

De ekstra ivrige starter festen allerede torsdag når Palmesus starter det hele med kickoff-kvelder på samarbeidende nattklubber i Kristiansand. Storinnrykket betyr imidlertid stappfulle hoteller og et brennhett utleiemarked.

Ti tusen natta

Litt for hett, mener den erfarne Palmesus-gjesten Evelyn Lie. Hun har besøkt festivalen en lang rekke ganger siden 2011, sier hun. Overfor Dagbladet reagerer hun på årets møte med utleiemarkedet i Kristiansand i tida før festivalen.

- Vi er tre personer og fikk et tilbud på en leilighet for helgen for 10 000 kroner, sier Torset Lie, og viser til en skjermdump av samtalen med selger.

KRITISK TIL UTLEIERE: Evelyn Lie. Foto: Privat
KRITISK TIL UTLEIERE: Evelyn Lie. Foto: Privat Vis mer

- En annen ville ha 15 000 kroner. Vi takket nei. Det groveste tilfellet jeg har sett var på AirBnB: Tre soverom for 10 000 kroner per natt, hevder hun.

- Folk er ekstremt grådige. Jeg er kanskje blåøyd, men når jeg skulle undersøke trodde jeg virkelig ikke alle som leide ut skulle ta blodpris. Jeg sjekket Finn og Airbnb i tillegg til de to tilbudene jeg fikk, og det var ekstreme priser, sier hun.

Hun legger til at det var uaktuelt å bruke så mye på overnatting. Trioen fant dermed en kreativ løsning på det nærmeste man kommer en tradisjonell festivalcamp i sørlandsbyen denne helga.

- Til slutt fikk vi låne et hus, så å si kostnadsfritt, som skal selges og står helt tomt. Så da blir det camping innendørs, sier hun.

Stort marked

Dagbladet har tatt en nærmere kikk på det private hovedmarkedet for kjøp og salg av billetter, VIP-tilbud og husly i forbindelse med Palmesus. Foruten Finn.no og Airbnb, foregår brorparten av salgsaktiviteten på Facebook-gruppa «Palmesus - kjøp og salg av billetter». Der vasser betalingsvillige tilreisende i muligheter.

Et hus fem kilometer unna Bystranda har bare fire soverom, men utleier mener det likevel er plass til mellom åtte og ti personer. Prislappen for et opphold fra torsdag til søndag er 17 000 kroner. 500 kroner ekstra kreves dersom gjestene ikke ønsker å vaske ut selv.

En annen utleier tilbyr en leilighet «sju minutter fra Bystranda» med fire sengeplasser for 20 000 kroner for tre dager. En tredje bor ifølge Google Maps en 50 minutters gåtur unna festivalen, og skal ha 10 000 kroner for torsdag til søndag. Andre tilbyr utleie av en luksusyacht og en eksklusiv strandeiendom.

Stappfulle hotell

Det er ingen tvil om at Palmesus bidrar til turismenæringen i Kristiansand. Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting bistår bransjen, hotellutbyggere og hotelldrivere, med rådgivning, tall og informasjon, blant annet om priser og rombelegg ved norske hotell.

KONSULENT: Peter Wiederstrøm. Foto: Agnete Brun
KONSULENT: Peter Wiederstrøm. Foto: Agnete Brun Vis mer

For Dagbladet har Wiederstrøm sett på tall fra datasystemet Benchmarking Alliance, og hentet ut data fra Palmesus-helgene de fem siste åra.

- Rombelegget har vært svært høyt, ofte godt over 90 prosent. Det skal sies at juli er en uhyre sterk måned for byens hoteller, men det er markant høyere rompriser i byen under disse arrangementsdagene. Det har også vært en prisøkning de siste åra på disse dagene, sier han.

Snittprisen for et standard dobbeltrom i Kristiansand i juli 2018 var 1481 kroner, som er milevis foran de andre storbyene, forteller Wiederstrøm.

- Hotellene tar godt betalt når de kan. Er gjestetrykket høyt, går romprisene opp. Men de samme hotellene må akseptere svært lave priser i andre perioder, og i Kristiansand har hotellmarkedet vært knallhardt det siste året, sier han.

Pengesterkt publikum

Festivalgjest Evelyn Lie, som var på Palmesus for første gang i 2011, mener festivalen har fått en utpreget rikmannsprofil de siste åra.

- I starten var det lite eller ingenting av det. Det har definitivt blitt mer fokus på muligheten til å kjøpe seg luksus. Jeg har tidligere kjøpt VIP-tilgang nesten utelukkende på grunn av at toalettmulighetene er bedre, der er det mye reinere og mindre kø. Du ville garantert ikke sett mye av det klientellet som er på VIP-området nå på festivalen for åtte år siden. I år blir det vanlig billett, sier hun.

Selve festivalen Palmesus satser stort på såkalt VIP-salg, hvor gjestene betaler mer for ekstra luksus. Over 5000 VIP-billetter med 20-årsgrense ble revet bort bare fem dager etter at fjorårets Palmesus lukket dørene, forteller festivalsjef Leif Fosselie, som opplyser om at snittalderen på Palmesus er 27,5 år.

FESTIVALSJEF: Leif Fosselie. Foto: Palmesus
FESTIVALSJEF: Leif Fosselie. Foto: Palmesus Vis mer

- I vinter fikk vi utvidet VIP-området og inkluderte både en «ny øy» og et 20 000 kvadratmeter stort bassengområde, sier han, og refererer til Palmesus' lån av byens badeland, Aquarama.

Fosselie er ikke enig i «rikmanns»-inntrykket til Torset Lie.

- Vi har et tilbud for dem som ønsker og har mulighet til å kjøpe det lille ekstra, men andelen, rundt én prosent, av det totale publikumet som gjør det, er mindre nå enn hva som var tilfellet i 2016, sier festivalsjefen.

- Egen concierge

VIP-passene koster 3600 kroner og inkluderer adgang til festivalens avsperrede område, hvor man ikke bare har mer armslag og bedre toalettfasiliteter, området har også egne scener, loungeområder, barer, oppvarmet svømmebasseng innendørs og utendørs, samt et ekstra stort utvalg av mat og drikke. Og ønsker du en restaurantopplevelse får du det.

- Her har vi alt fra foodtrucks til restauranten Lexus Lounge med bord til ti personer, hvite duker, treretters middag, servitør, hovmester og concierge. I tillegg har man egen inngang, flere sitteplasser og mer tak over hodet, informerer Fosselie.

Stive VIP-priser

På kjøp og salg-gruppa på Facebook har en person publisert en faktura på en betalt festivalpakke til 88 000 kroner, som kjøpsbevis for videresalg. Pakken tilbys, i sin helhet eller delt opp, til høystbydende. Selgeren ønsker ikke å kommentere «annonsen» overfor Dagbladet, men opplyser om at det er et firma som er fakturert og videreselger.

Fakturaen avslører stive priser dersom man går for en virkelig helaften på VIP-området. En bordreservasjon for ti personer på Lexus Lounge koster 10 000 kroner inkludert moms, middag ligger på 650 kroner per person og en minimumspakke for drikke til bordet koster 12 500 kroner.

«Skandinavias største strandfest» er ifølge regnskapet god butikk for eierne av Palmesus AS, festivalsjef Fosselie og daglig leder Magnus Lund. Selskapet omsatte for 60 millioner kroner i 2017. Omsetningen ga grunnlag for ti millioner kroner i potensielt utbytte, og lønn til daglig leder var på 1,4 millioner kroner.

- En fest for alle

Ifølge Palmesus-sjefen er billetthaverne et tverrsnitt av befolkningen.

- Vi selger billetter i alle 18 fylker og har et svært bredt spekter av gjester i alle aldre, fra 18 år til 70. Jenter er overrepresentert, men vi har også kongelige, milliardærer, studenter og kjendiser. De aller fleste er helt normale folk, noen liker øl, andre champagne. Tilbudet vårt fanger opp de ulike preferansene, og.dette gjenspeiler seg også i musikkprofilen vår, som er en «crossover» for å lage en best mulig fest for folk flest, sier Fosselie.