Luksusfellen falt i okkupasjonsfellen

TV3 promoterer SodaStream og sier de ikke har politisk agenda. Men dette handler ikke om politisk overbevisning, men om klare folkeretts- og menneskerettighetsbrudd.

PREMIERER MED GAVEKORT: TV3 faller dessverre i okkupasjonsfellen når de velger å promotere SodaStream, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug
PREMIERER MED GAVEKORT: TV3 faller dessverre i okkupasjonsfellen når de velger å promotere SodaStream, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Meninger

Luksusfellen skal hjelpe deltakere som har mistet kontrollen over egen økonomi. Men programmet faller i okkupasjonsfellen når de promoterer SodaStream, et selskap som er med på å ødelegge palestinsk økonomi.

I onsdagens episode av Luksusfellen premieres deltakerne med et gavekort fra SodaStream. Selskapet lager gasspatroner og smakssirup slik at du kan lage din egen brus på kjøkkenbenken. Men brusen har en bitter bismak. SodaStream har nemlig sin hovedfabrikk på ulovlig okkupert land.

Industrisonen Mishor Adumim i den israelske bosettingen Ma?ale Adumim er hjem for brusmaskinprodusenten SodaStream. Bosettingene er boligområder forbeholdt israelere på okkupert palestinsk land, noe som er ulovlig i følge folkeretten. Israels bosettingsbygging på Vestbredden fordømmes av blant annet FN, USA, EU og Norge som ulovlig og et alvorlig hinder for fred.

SodaStream skatter til bosettingskommunen, og er direkte med på å finansiere de ulovlige bosettingene. Disse skatteinntektene brukes på skoler, veier og annen infrastruktur som palestinere ikke får lov til å bruke, selv om det er bygget på deres land.

Palestinernes økonomiske krise skyldes ikke Luksusfellen, men Israels okkupasjon. Det palestinske folket er ikke et fattig folk, men et folk som er utestengt fra sine egne jorder og fiskebanker. Selskaper som etablerer seg i bosettingene er med på å legitimerer og styrke folkerettsstridig virksomhet. Gjennom å drive næringsvirksomhet på okkupert land og samarbeide med bosettingene signaliserer selskapene at okkupert palestinsk land er Israels eiendom.

Når vi tar dette problemet opp med TV3, svarer de at de ikke har politisk agenda. Men dette handler ikke om politisk overbevisning, men om klare folkeretts- og menneskerettighetsbrudd. Av og til er det sånn at det ikke å ta standpunkt for den undertrykte, er å ta standpunkt for den som undertrykker.

Så lenge SodaStream har sin produksjon i ulovlige bosettinger, som frarøver palestinere grunnleggende friheter, kommer vi i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom og mange med oss til å si at vi vil la boblene briste og boikotte SodaStream. TV3 faller dessverre i okkupasjonsfellen når de velger å promotere SodaStream.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.