Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fyre Festival, skandale

Luksusfestival ble advart før skandalen: - Forsøkte å klare seg med det høyst nødvendige

Lekkede e-poster viser kaos i planleggingen av luksusfestival. En uke før festivalen manglet de overnattingsplass til 593 personer. 

KAOTISK: Luksusfestivalen «Fyre Festival» skulle være et paradis på Bahamas. Rike mennesker brukte opptil 200 000 kroner på billettene, men tryglet om å få dra hjem. Se hvordan festivalen endte og hva festivalgjengerne sier i videoen. Video: Scanpix/Twitter Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Luksusfestivalen «Fyre Festival», som lokket med alt fra yachter og turkist hav, til supermodeller som Kendall Jenner og Bella Hadid, endte i kaos. Men ifølge lekkede e-poster som nettstedet Mic har fått tilgang til, ble festivalledelsen advart om at fasilitetene ikke var tilstrekkelige.

Musikkfestivalen som fant sted på øya Great Exuma i Bahamas, skulle gå over to helger. I stedet varte den knapt en dag.

Festivaldeltakerne ble raskt frustrerte da det viste seg at de i stedet for luksuriøs innkvartering, måtte overnatte i telt som blant annet brukes av hjelpeorganisasjoner i katastrofeområder, mens andre ikke fant sted å bo. Det var også liten tilgang på mat, vann og elektrisitet, store artister hadde trukket seg, og det lå søppelberg på øya.

Ikke plass til 593 personer

BAGASJEN BLE DUMPET: Etter store forsinkelser på flyplassen kom ikke gjestene frem før på natta. Da fant de bagasjen sin dumpet på stranda. Foto: NTB Scanpix.
BAGASJEN BLE DUMPET: Etter store forsinkelser på flyplassen kom ikke gjestene frem før på natta. Da fant de bagasjen sin dumpet på stranda. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge e-poster som Mic har sett, var det på et tidspunkt 593 personer som det ikke var overnatting til, bare en uke før festivalen.

I en e-post foreslo konsulent Marc Weinstein å leie et cruiceskip som kunne huse 225 mennesker, som en reserveløsning. For resten av deltakerne og de ansatte det ikke var plass til, foreslo han at deltakerne som hadde betalt minst kunne delta på den andre helgen av festivalen. Han foreslo også å sparke 130 ansatte.

Grant Margolin, markedssjef for Fyre, svarte at deltakerne som ble flyttet til den andre helgen, ville bli oppgradert til villaer, men det er ingen bevis på at disse villaene noen gang har eksistert.

PARADIS versus katastrofe: Slik ser promoen for «Fyre Festival» ut. Et paradis som inviterer til luksus, modeller og dyr moro. Realiteten ble noe annet. Video: Fyre Festival via YouTube Vis mer Vis mer

Få toaletter

Ifølge e-postene prøvde arrangørene også å spare penger ved å kutte ned på antall toaletter og dusjer, og bare holde seg til det høyst nødvendige, som dopapir.

Under en måned før festivalen, sendte produsent Lyly Villanueva en e-post til ledelsen med en advarsel om kostnadene ved å frakte det anbefalte antallet toalett-trailere, som var 18-20 trailere med 125 toaletter, til øya.

VARTE EN DAG: Festivalen som skulle by på luksus i to uker, endte opp som en katastrofe og var over på en dag. Foto: NTB Scanpix
VARTE EN DAG: Festivalen som skulle by på luksus i to uker, endte opp som en katastrofe og var over på en dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Conall Arora, leder av Fyre Media, svarte at «Hvis vi halverer antallet, vil vi bare doble ventetiden man står i kø? Jeg ser at noen nettsider sier vi kan komme unna med 75 toaletter», og la til «Det høres ut som vi kan spare mye penger på å få inn festivaltoaletter».

Ifølge Mic har ingen av personene de har kontaktet om e-postene ønsket å uttale seg.

Flere søksmål

Festivalen ble arrangert av rapperen Ja Rule og Billy McFarland. Nå har både de og festivalen, i tillegg til PR-byrået som laget reklamekampanjen, fått flere søksmål mot seg, skriver International Business Times. Blant dem som har saksøkt arrangørene er festialdeltakeren Daniel Jung.

Ifølge The Guardian forventer Jung at mer enn 150 andre personer vil bli med på søksmålet, hvor han krever erstatning på 100 millioner dollar for bedrageri, brudd på kontrakten og feilaktig fremstilling av festivalen.

I søksmålet mot arrangørene står det at «festivalens mangel på mat, vann, husly og medisinsk beredskap førte til en farlig og panikkaktig situasjon blant deltakerne, som plutselig befant seg på en fjern øy uten forsyninger. Det var mer som å være med på «The Hunger Games» eller «Lord of the Flies».

Hele Norges coronakart