Luksusproblemer på Lillehammer

Når regnskapet skal gjøres opp.

PENGETEMA: «Penger» har vært et mangfoldig tema på litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Her fra showet «Vil du bli millionær eller forbli litterær?» med Arve Jutitzen som programleder. Deltakerne fv: Anne B. Ragde,  Jostein Gaarder, Tomas Espedal og Anne Oterholm.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PENGETEMA: «Penger» har vært et mangfoldig tema på litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Her fra showet «Vil du bli millionær eller forbli litterær?» med Arve Jutitzen som programleder. Deltakerne fv: Anne B. Ragde, Jostein Gaarder, Tomas Espedal og Anne Oterholm. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Ved avslutningen av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, er det en almen oppfatning at «penger» har vært et både matnyttig og mangfoldig tema.

Det er imponerende hvor mange vinklinger man har funnet på et emne som opptar de fleste, både privat og globalt.

Den eneste innvendingen man hører, er at festivalen har vokst seg for stor. Den har aldri vært større. Mange har i frustrasjon måtte velge bort interessante innslag fordi de krysser hverandre. I temaets ånd er dette et luksusproblem, men etter det vi får opplyst, vurderer man å stramme inn festivalen neste år. Det har man lite å tape på.

ARRANGØRENE HAR også fått ros for å ha hatt tre hovedgjester i Nobelpris-klassen, poetene Ko Un fra Korea, Adam Zagajewski fra Polen og Adonis fra Syria ­— giganter på sine felt som ikke har de fjerneste lanseringsinteresser i å komme til Norge.

Snarere tvert imot, dessverre. Man kunne gjerne fått flere gjendiktninger av disse veteranene på norsk — for øvrig en mannstrio som ble oppveid av sin norske, kvinnelige kollega Ellen Einan, som har beriket festivalen med en opplesning.

SOM FOTBALLSPEAKER og kollega Tom Stalsberg dagsboksførte i går, presterte det norske forfattterlandslaget å nedkjempe sine italienske kolleger 2-1, ikke minst takket være Erlend O. Nødtvedt fra Fyllingsdalen. I pubfotballens beste tradisjoner smelte han inn seiersmålet iført penbukser og brune sko.

Dette etter at tidligere Dagbladet-reporter og romanforfatter Joachim Førsund ble slått kontant ned av en ung, italiensk poet. Både denne kraftpoeten og hans far (visstnok også på laget) skal ha bedt Førsund om unnskyldning etter kampen («Mai såån sez his zooory»).

DAGBLADET EGEN Simen Ekern, for tida med adresse Europa, var innom gamlelandet og møtte tre av de italienske spillerne til en seriøs samtale om taklinger og leggspark i italiensk politikk og økonomi.

Han holdt også foredrag om stillingen i Italia akkurat nå og avsluttet med å fortelle at den tvilsomme stand up-komikeren Beppe Grillo (ikke Drillo) har 10 prosents oppslutning på meningsmålingene. Tilstandene i Italia er for øvrig såpass kaotiske at også Ekern ble forvandlet til en stand up?er, bare i kraft av sine omfattende kunnskaper.

FRA KURIOSITETENS verden kan vi berette at Vigdis Hjorth foran sin opplesning i Parken gikk omkring med en «hund» i bånd. De mest observante så at det ikke var en hund, men et menneske med dyremaske. Den beholdt han helt til han et par timer seinere dukket opp på Café Stift og viste seg å være hennes samtalepartner forfatteren Demian Vitanza, som også er skuespiller og stuntartist.

To andre forfattere som fant hverandre på Lillehammer, er amerikaneren David Vann, Hemingway-avlegger i særklasse, og Lars «Hel ved» Mytting. I går stakk de to av sted sammen, til Imsdalen for å fiske. Noter deg en ny Norges-venn.

OLE ROBERT SUNDE og hans lag tapte quiz?en med ett poeng, men forfatteren tok en musikalsk seier lørdag kveld.

«Bok og barokk» var et samarbeid, der Sunde leste fra sine tekster om barokkinstrumenter og musikk, mens cellisten Martin Wählberg, luttspilleren Erik Skanke Høsøien og tusenkunstneren Ingeborg Christophersen på cembalo og blokkfløyter. Et møte mellom kultur og natur, ord og toner, en sjelden høytidsstund.