GOD STEMNING: Det ble gjenvalg av leder og nestledere uten bråk i Senterpartiet. Leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.), 2. nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og 1. nestleder Ola Borten Moe under Senterpartiets landsmøte i Haugesund
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
GOD STEMNING: Det ble gjenvalg av leder og nestledere uten bråk i Senterpartiet. Leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.), 2. nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og 1. nestleder Ola Borten Moe under Senterpartiets landsmøte i Haugesund Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpixVis mer

Lukta av fisk og landbruk

Knapt noen i Oslo stemmer Senterpartiet. Det er ikke så rart.

Kommentar

Det er mye matjord rundt Haugesund. Lokalradioen spiller country og den eneste køen i bysentrum da jeg kom i går var den foran Potetbilen. Tettstedet er Norges 14. største og regjeringspartiene har rent flertall. Forrige kommunevalg fikk Senterpartiet sin laveste oppslutning i kommunen noensinne, bare 1,1 prosent. Likevel er det her partiet er samlet til landsmøte denne helga.  

På talerstolen i dag gjorde Ivar Andreassen fra Vestfold et tappert forsøk. Som delegat fra osloregionen pekte han på at Senterpartiet bare har ett utjevningsmandat på Stortinget fra landsdelen der halvparten av landets innbyggere bor.
«Kan vi ikke for en gangs skyld vedta et program som ikke lukter av fisk og landbruk», argumenterte han fra talerstolen. «I forrige stortingsvalgkamp ble vi som bor i sentrale strøk nærmest motarbeidet av partiets utspill». Frustrasjonen var like tydelig som argumentene.      

Delegaten har selvsagt rett. Senterpartiets lokalpatriotisme og fokus på næringsutvikling kunne vært et budskap tilpasset også byene. «Gode nærmiljø», tittelen på kommunevalgprogrammet de vedtar i morgen, er jo et tema som er like aktuelt for dem som bor i storbyen som på landet. Motstand mot regjeringens sentraliserende reformer finnes også i byene. Partilederen tegnet dessuten visjonen «grønne byer og levende distrikt» da han ble valgt i fjor.

Også delegater fra Oslo og Stavanger talte byenes sak fra talerstolen. Det er «gysla kjekt» å bu i ein by, sa Bjarne Kvadsheim fra Rogaland. Han nevnte til og med kaffe latte. «Anne Beate, ikke gi oss minus».  «Endelig kan vi løfte lokaldemokratiet i byene», sa Syver Zachariassen fra Senterungdommen. «Vi må tørre å breie oss ut.»

Men de tre urbane følte seg muligens som Småbrukerlaget overfor Sylvi Listhaug. Både replikkene og majoriteten av innleggene handlet nemlig nettopp om landbruk, matjord og fisk.

Nestlederne Anne Beate Tvinnereim og Ola Borten Mo har foreslått å forby parlamentarisme i byene. Sentralstyret vil fjerne så å si alt av bypolitikk fra programmet, og det som faktisk står der er forslag som en bydelslov og det å dele Oslo opp i flere små kommuner. Rett nok presiserte Tvinnereim fra talerstolen at det neppe var «nødvendig», men debatten på Senterpartiets landsmøte handler lite om kollektivtrafikk og mye om fordelen med små enheter.  

Det er ikke tilfeldig at Senterpartiets ordførere leder kommuner med et gjennomsnittlig antall innbyggere på 4000. De har all grunn til å frykte kommunereformen. Søndag formiddag blir det kampvotering om den delen av programmet som gjelder byene.

En av replikkene til Ivar Andreassens innlegg kom fra Pål Rørby fra Buskerud. Han har sin egen plan for å appellere til byfolk. De har jo hytter og står på ski.  

«De små lokalsamfunnene er viktigere for dem enn noen gang, folk tar jo med seg jobben på hytta. Jeg vet om mange som har en liten treroms i Oslo og så har de ei svær hytte på fjellet», sa han.

Det gjør ikke jeg. Kronargumentet hans lukter det skikkelig landbruk av: «Det må være noen på bygda som kan servere dem mat.»