KOMMENTARER

Ulikhet:

Lukten av penger

Eiere og toppledere tar en stadig større andel av verdiskapningen. Slik bygger de kimen til en politisk eksplosjon, skriver John O. Egeland.

Ikke mye likhet: Konsernsjef Eldar Sætre fikk en lønnsøkning på 31 prosent i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Ikke mye likhet: Konsernsjef Eldar Sætre fikk en lønnsøkning på 31 prosent i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Rapportene om ledernes nye eventyrlønninger og feite bonuser er blitt så tallrike at vi knapt reagerer. Det samme gjelder heftig aksjeprofitt, gyllen avkastning og det summende verkstedet med finansielle instrumenter som eierne omgir seg med. Også lederne i det offentlige har vist stor oppfinnsomhet på egeninteressens vegne, og skapt feite retrettstillinger og pensjoner smidd i jern. Dette sjiktet blinker ikke engang når egen berikelse går hånd i hånd med nedbemanninger, kostnadskutt og robotisering. Tvert imot er jo automatisering og nedsatte lønnskostnader forutsetningen for at de forblir godt betalte ledere.

Ta det siste, talende eksemplet. For bare noen dager siden kunne DN melde at store bonuser sørger for opptil 31 prosent lønnsoppgang for Statoil-ledelsen. Statoil-sjef Eldar Sætre fikk i fjor et lønnshopp på 31 prosent til 15 millioner kroner, ifølge selskapets årsrapport. I snitt fikk konsernledelsen et lønnspåslag på 26 prosent. Det skjedde samtidig som Statoil-sjef Sætre og andre ledere har framholdt at oljebransjen må vise måtehold og unngå den kostnadseksplosjonen som har fulgt tidligere oppturer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer