DEBATT

Lukten av uansvarlighet

Noen av våre største merkevarer kan ødelegge for hundre års medisinske fremskritt.

UØNSKET: Tannkremen Colgate Total inneholder det bakteriedrepende stoffet triklosan, som Mattilsynet ønsker å forby. 26 år gamle Christian Nørstebø bruker denne tannkremen, her i en tidligere reportasje. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
UØNSKET: Tannkremen Colgate Total inneholder det bakteriedrepende stoffet triklosan, som Mattilsynet ønsker å forby. 26 år gamle Christian Nørstebø bruker denne tannkremen, her i en tidligere reportasje. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag legger en ekspertgruppe frem sitt syn på antibiotikaresistens. Samtidig har Framtiden i våre hender undersøkt kosmetikkgiganter som nordmenn kjenner godt. Vår undersøkelse viser at flere populære merkevarer kan være farligere enn vi tror.

Calvin Klein, Colgate og Norrøna bruker antibakterielle stoffer i sine produkter. Dermed bidrar de til å forverre en av de største folkehelsetruslene verden står overfor. Mens helsemyndigheter verden over kjemper en innbitt kamp for å hindre spredningen av antibiotikaresistente bakterier, bidrar kjente merkevarer som Calvin Klein, Colgate og Norrøna til å gjøre problemet verre ved å tilsette antibakterielle kjemikalier i produktene de selger. Formålet med å tilsette stoffene er å motvirke ubehagelig lukt. De bakteriedrepende stoffene har dessverre en alvorlig bivirkning: De kan gjøre en av verdens viktigste medisiner uvirksomme.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I 1928 oppdaget Alexander Fleming ved en tilfeldighet det som skulle bli en del av grunnfjellet i moderne medisin: penicillin. Etter hvert som penicillinet og andre typer antibiotika ble tatt i bruk i helsevesenet, kunne legene kurere det som før kunne bety en temmelig sikker død: Infeksjoner i sår, lungebetennelse, tuberkulose, tarminfeksjoner og en rekke andre sykdommer. Men grunnfjellet slår sprekker. Bakteriene er i ferd med å bli motstandsdyktige mot stadig flere typer antibiotika. Det foregår nå et kappløp på liv og død mellom legemiddelindustrien og bakteriene. I takt med at stadig flere bakterier utvikler resistens, utvikler legemiddelfirmaene nye typer antibiotika. Men mye tyder på at dette er et kappløp som bakteriene vinner. Antibiotikaresistente bakterier kan sette medisinen hundre år tilbake i tid. Hudinfeksjoner kan bli dødelige. Tuberkulose og andre nesten utryddede sykdommer kan komme tilbake, og kirurgiske inngrep kan bli langt mer risikofylte enn i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer