Trond Fausa

- Luktet bare mat og egen avføring

Skuespiller Trond Fausa har sammen med seks andre kjendiser seilt over Atlanteren. Han trodde turen skulle bli koselig.

BLE PUSHA: Kona til Trond Fausa var blant pådriverne for at ektemannen skulle legge ut på den krevende turen. Det var ikke bare bare å forlate familien for å krysse Atlanterhavet i en seilbåt. Han kjente tidvis på både på rastløshet og savn etter henne og barna. Foto: Kristin Svorte
BLE PUSHA: Kona til Trond Fausa var blant pådriverne for at ektemannen skulle legge ut på den krevende turen. Det var ikke bare bare å forlate familien for å krysse Atlanterhavet i en seilbåt. Han kjente tidvis på både på rastløshet og savn etter henne og barna. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg hadde et romantisk syn på hvordan den turen skulle være, og hadde malt et bilde i mitt eget hode om at det skulle bli en opplevelse i en båt av teak og mahogni, med egen lugar. Men sånn ble det jo ikke. Det ble litt av en tur.

Trond Fause Aurvåg (48) smiler skjevt bak en sandwich på Adamstuen like ved der han og familien bor.

Skuespilleren kjent for roller i alt fra «Nissene på låven» til «Vikingane», «Lilyhammer», «Neste sommer» og «Jul i Blodfjell», er blant de seks kjendisene som krysser hele Atlanterhavet i seilbåt i den nye TVNorge-serien «Over Atlanteren».

Sammen med skuespillerne Emilie Skolmen (28) og Jon Øigarden (49), musiker Lars-Lillo Stenberg (58), kokk Lise Finckenhagen (44) og musiker Amanda Delara (23) seilet han 3200 nautiske mil fra Lanzarote til Sint Maarten i Karibien over tre uker i april. Ingen av deltakerne hadde noe særlig seilerfaring fra før.

TRIVDES BAK RORET: Trond Fausa Aurvåg trivdes aller best bak roret når det blåste opp under turen over Atlanterhavet. Foto: TVNorge/discovery+
TRIVDES BAK RORET: Trond Fausa Aurvåg trivdes aller best bak roret når det blåste opp under turen over Atlanterhavet. Foto: TVNorge/discovery+ Vis mer

Fausa, som selv ofte sløyfer siste etternavn, hadde lenge drømt om egen seilbåt. Han sa derfor ja til utfordringen fordi han trodde turen skulle by på lettkjøpt seilerlærdom, og dessuten bli et hyggelig avbrekk i hverdagen.

- Ja, jeg ville på ferie og tenkte det var perfekt å seile over Atlanteren mens hele Norge var nedstengt. Jeg så for meg at folk spilte Evert Taube på trekkspill, bading og kos på dekket. Men jeg begynte å ane at det ikke ble sånn da jeg så båten, en skikkelig speedbåt. Jeg tenkte bare hvor er trekkspillet og pipa?

I LILLYHAMMER: Trond Fausa Aurvåg spilte i tv-serien Lilyhammer, Her sammen med Steinar Sagen og Steven van Zandt ved lansering av sesong to i 2013. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I LILLYHAMMER: Trond Fausa Aurvåg spilte i tv-serien Lilyhammer, Her sammen med Steinar Sagen og Steven van Zandt ved lansering av sesong to i 2013. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Klaustrofobisk

For det som møtte kjendisene var langt fra forholdene Fausa drømte om. Oppdraget startet med innføring i alle farene ved ferden ved kaptein Thomas Nilsson, og deltakerne ble deretter delt inn i vaktlag som skulle styre båten døgnet rundt. De hadde liten plass og dertil liten komfort.

- Det gikk ikke an å stoppe båten for å bade, skulle du bade, måtte du bli heist ut i klatresele. Det var ikke noe bord i båten, så vi kunne ikke spise ved et bord.

Og toalettet hadde et tekstil som dør.

- Alle hadde litt angst for det toalettet, men det var heldigvis en vifte der også, for å unngå genererende lyder. Vi lærte etter hvert å bli glad i den båten, men det var klaustrofobisk i begynnelsen, forteller Fausa.

Også selve seilasen var til tider krevende.

- Vi fikk litt action på kveldene, ja. Det var noen netter da jeg ble engstelig, innrømmer Fausa og forteller om en natt, en uke ut i seilasen, hvor båten ble møtt av stiv kuling.

- Det gikk så fort, og man fikk en følelse av å stå nedover Hafjell med skuta. Det føltes som om båten bare snurra rundt og rundt mens jeg sto til rors, og jeg fikk en ekkel svimmelhetsfølelse, forteller skuespilleren mens han reiser seg og demonstrerer med en liten rundtur bortover byfortauet.

Oppe på dekk forsøkte mannskapet å klamre seg fast, slik at de ikke gikk over bord. Fausa trivdes likevel best på dekk, og aller helst ved roret, der det føltes som om han hadde en viss styring. Verre var det å skulle sove når vindkastene tok tak i båten.

- Under dekk er det som å være inne i en stortromme. Alle lyder blir forsterka noe voldsomt. Særlig i uvær. Så jeg sov ikke så godt om bord i den båten. Jeg tenkte noen ganger: Hva i all verden har jeg begitt meg utpå? Hvorfor gjorde jeg dette?

SKUESPILLERPAR: Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvåg giftet seg i Gamle Aker Kirke i Oslo i 2014. Nå har paret tre barn sammen.
SKUESPILLERPAR: Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvåg giftet seg i Gamle Aker Kirke i Oslo i 2014. Nå har paret tre barn sammen. Vis mer

Familien

Kona hans, skuespiller Lena Kristin Ellingsen, kommer tilfeldigvis syklende forbi etter å ha levert parets to yngste i barnehagen. Hun var blant pådriverne for at ektemannen skulle legge ut på den krevende turen.

- Hun visste jo at jeg ville seile, så hun pusha meg til å si ja. Jeg ble en erfaring rikere av den turen, ble bedre kjent med hvordan jeg reagerer på ulike ting der ute, forteller Fausa som er glad han lot seg overtale.

Det var likevel ikke bare bare å forlate familien for å krysse Atlanterhavet i en seilbåt. Han kjente tidvis på både på rastløshet og savn etter kona og barna Ole Ivan, Eivind og Edie.

- Luktet bare mat og egen avføring

- Jeg hadde en dag med litt tungsinn over at det var så ensformig der ute, og følte at dette tar veldig lang tid. Men det gikk over. Og flere ganger var det helt fantastisk å være der, erkjenner trebarnsfaren.

- Det var litt vemodig å være borte fra familien så lenge. Men de sendte en videomelding midtveis, og det var veldig rørende. Og det var kjempefint å se dem igjen da vi kom hjem.

MANNSKAP: Trond Fausa Aurvåg har seilt over Atlanterhavet sammen med skuespiller Jon Øigarden (49), musiker Amanda Delara (23), kokk Lise Finckenhagen (44), musiker Lars-Lillo Stenberg (58), og skuespiller Emilie Skolmen (28). Foto: TVNorge/discovery+
MANNSKAP: Trond Fausa Aurvåg har seilt over Atlanterhavet sammen med skuespiller Jon Øigarden (49), musiker Amanda Delara (23), kokk Lise Finckenhagen (44), musiker Lars-Lillo Stenberg (58), og skuespiller Emilie Skolmen (28). Foto: TVNorge/discovery+ Vis mer

Noe annet var også godt se igjen etter tre uker med bare hav i horisonten - land.

- Jeg trodde det ville være deilig å være ute på åpent hav så lenge, men jeg ble lei etter hvert og hadde veldig lyst til å se land – og ikke minst lukte land. På havet lukter det ikke så mye. Bortsett fra matlukt og egen avføring, luktet vi nesten ingen ting. Det var veldig deilig å få land under beina, det var det.

KREVENDE OVERFART: Amanda Delara syns det mest utfordrende var å gjøre dagligdagse ting som å dusje eller bare koke en kaffe. Foto: Discovery
KREVENDE OVERFART: Amanda Delara syns det mest utfordrende var å gjøre dagligdagse ting som å dusje eller bare koke en kaffe. Foto: Discovery Vis mer

Turen var ikke bare bare for artisten Amanda Delara heller.

- Det å reise med totalt ukjente mennesker gikk seg ganske fort til siden man blir fort godt kjent på så få kvadratmeter. Båten var i konstant bevegelse i 3 uker, og bølgene ble bare større og større. Så det å for eksempel dusje ute på dekk var veldig forfriskende, men det krevde planlegging og tok lang tid. Man måtte holde seg fast for harde livet slik at man ikke sklei ut i de store bølgene, og det er ikke bare bare når du plutselig sitter der med sjampo i øya og ikke ser noen ting.

De andre deltakerne forteller at Lars Lillo-Stenberg ofte dro frem gitaren og bidro til stemningsfulle kvelder.

KAPTEIN: Lars Lillo synes det var selvsagt utfordrende på nattestid når han tok over roret med minimal sikt og det blåste opp med ganske høy sjø og skiftende vindretninger. Foto: Discovery
KAPTEIN: Lars Lillo synes det var selvsagt utfordrende på nattestid når han tok over roret med minimal sikt og det blåste opp med ganske høy sjø og skiftende vindretninger. Foto: Discovery Vis mer

- Vi ble i grunnen ganske fort kjent, og alle var innstilt på å være imøtekommende og støttende til hverandre. Ingen hadde liksom den type personlighetsforstyrrelser at det ble en belastning for oss andre. Fin gjeng, både deltagere, lege og crew forøvrig. Det var selvsagt utfordrende på nattestid. Spesielt når du ikke er helt våken og ikke er særlig erfaren på å manøvrere en så svær båt. Men jeg tror jeg fikk en ganske god peiling etter hvert, sier Lars Lillo Stenberg til Dagbladet.

For ordens skyld, deltakerne hadde støtte i noe mannskap om bord. For å sikre at sikkerheten var ivaretatt, var kaptein Thomas Nilsson, en av Norges mest meritterte seilere med hele veien. I tillegg var en lege med på hele overfarten, oppgir Discovery.

TILBAKE SOM NISSE: Trond Fausa Aurvåg spiller i den kommende julekalenderen til Espen Eckbo, Nissene i bingen, her fra første sesong av Nissene på låven i 2001. Foto: TVNorge
TILBAKE SOM NISSE: Trond Fausa Aurvåg spiller i den kommende julekalenderen til Espen Eckbo, Nissene i bingen, her fra første sesong av Nissene på låven i 2001. Foto: TVNorge Vis mer

Tilbake i julekalender

Fausa synes også det var fint å være tilbake i skuespillerjobben, og jobber nå lange dager på settet til neste års sesong av tv-serien «Neste sommer». I desember er han tilbake på skjermen i TVNorges nye julekalender, «Nissene i bingen». Tredje sesong av Espen Eckbos nisse-realityparodi kommer 20 år etter «Nissene på låven».

- Jeg sier alltid ja når Espen Eckbo ringer. Jeg synes han er kjempemorsom, sier Fausa som også er å se i de to forrige julekalenderne til Eckbo.

De to siste åra har 48-åringen også vært å se i to sesonger av «Jul i Blodfjell» på samme kanal.

- Jeg liker julekalendere, slår han fast med et smil.

Utover høsten er Fausa derimot klar for roligere tider hjemme med barna, mens kona skal i ilden på Nationaltheatret. Det er ikke bare enkelt når to skuespillere, med varierende timeplaner, skal få hverdagen med tre barn til å gå opp.

- Det er mye logistikk, men vi får masse hjelp. Det kan være litt hektisk, men pleier å jokke seg til, forteller Fausa.

Og selv om seilasen over Atlanteren ble mer krevende enn han hadde forventet, drømmer 48-åringen fortsatt om å kunne slappe av og feriere i en seilbåt.

- Jeg lengtet ikke etter å hoppe i en seilbåt med det første etter at vi var ferdig. Men jeg har fortsatt en idé om å kjøpe seilbåt, sier han.

- Men jeg er nok ikke noen havseiler. Kjøper jeg båt, blir det nok til at jeg kjører mer kystnært.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer