Lun Bukowski-tolkning fra Bent Hamer

Dramatisk lavbluss i Hamers Bukowski- tolkning.

FILM: «Bent Hamers nye film, «Factotum», er mer en stemning enn en tradisjonell film. Og som sådan er den gjennomført til minste detalj. Musikken, fargene, bybildene, Matt Dillons dype stemme - alt bidrar til å formidle en rusten poesi som er Charles Bukowski.»

Dette skrev Dagbladets anmelder da filmen åpnet filmfestivalen Kosmorama i Trondheim tidligere denne måneden. Den er nesten blottet for dramaturgi og action. Det lille som er av framdrift, handler om at Hank Chinaski - Bukowskis alter ego - til slutt får antatt en novelle med den megetsigende tittelen «Min øldrukne sjel er tristere enn alle de døde juletrærne».

Bent Hamer og hans medprodusent og -manusforfatter Jim Stark har bygd filmen over Bukowskis bok «Factotum» og elementer fra hans poesi.

Det er ikke spesielt enkelt å formidle poesi på film. Matt Dillon har en stemme som bærer stemningen rundt den litt langsomme, underfundige og alkoholiserte dikteren. Det blir aldri patetisk eller pinlig når denne malmfulle røsten klemmer i vei om livet og døden og motet til å satse alt uten hensyn til spott og isolasjon.

Filmen lider en smule under mangelen på en historie; den blir en serie episoder fra en tilstand. Men helheten veier opp for det dramatiske lavblusset, ifølge Dagbladets anmelder.

 Les hele anmeldelsen

på dagbladet.no