Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lunsjen består av suppe hver dag og middagen ofte av to toast

Hjertesukk fra et asylmottak.

Illustrasjonsfoto: Samfoto / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Jeg har hatt gleden av å jobbe som mottaksleder på et akuttmottak for flyktninger i fire måneder. Jeg sluttet i januar. I perioden jeg jobbet der knyttet jeg vennskap med noen av beboerne, og jeg har fremdeles jevn kontakt med flere av disse.

I perioden vi fungerte som akutt mottak fikk vi klare retningslinjer fra UDI om hvordan mottaket skulle drives og ikke minst hva slags kost beboerne skulle ha. Dette ble etterfulgt, og de fikk sunn, næringsrik kost, samt tilgang på frukt og grønnsaker.

Diabetikere og andre kronisk syke ble fulgt opp av helsepersonell.

Så kom tiden for flytting til fast mottak. I ettertid har jeg fått mange fortvilte tilbakemeldinger fra mange av dem, og dette gjelder ikke minst på maten de blir servert. Eksisterer det ikke krav til hva slags kost man skal servere i fast mottak? Jeg går tilbakemeldinger om at lunsj bare består av en suppe hver dag og middag består ofte av to toast per person. Ikke særlig mettende når neste måltid ikke er før dagen etter. Grønnsaker og frukt serveres aldri, og barn får ikke tilpasset sunn kost. Den ene som sliter med tung diabetes og har et blodsukker som svinger bunn til topp flere ganger for dagen, ble så redd for sin egen helse på grunn av manglende diettkost og oppfølging fra lege at han valgte å forlate Norge.

På grunn av taushetsplikten koblet jeg inn sykepleieren som hadde ansvaret for beboerne ved vårt akuttmottak for å høre hvilke rutiner hun hadde ved overføring av kronisk syke til nytt mottak. Hun hadde kontaktet både det nye mottaket og helseavdelingen som skulle overta oppfølgingen og redegjort for de som trengte oppfølging. Da hun sjekket dette en gang til, kunne verken mottak eller fungerende sykepleier finne opplysningene for personene dette gjaldt.

Beboere i fast mottak har utbetalt litt over kr 150 hver 14. dag. Da er det også dyrt å måtte betale 15 kroner for en Paracet om man har hodepine en dag - og disse pengene skal rekke til det man trenger for å ivareta sin personlige hygiene.

Jeg forstår med enkel næringsrik mat at det skal være et variert kosthold som skal sikre helsen til beboere på mottak. Men det jeg har fått servert av bilder og historier i disse ukene er mildt sagt forferdelig, og jeg lurer på hva UDIs kontroller av faste mottak består av? Finnes det ikke et minimum av krav fra UDIs side om hva et næringsrikt kosthold skal bestå av, eller er det opp til hvert mottak å bestemme?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media