Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lunt dagligliv

Starks subjektive inntrykk blir fortellinger med liv mellom ordene.

BOK: Du skal ikke snakke lenge om tidsklemma med besteforeldre, før du skjønner at fenomenet ikke er nytt. Det artet seg bare annerledes, var ansett som normalt og navnet var ikke oppfunnet. Det var alltid nok å gjøre, for mamma gjerne med forkle på magen. Ulf Stark har i høst kommet med to billedbøker som uten å si det direkte tar den aktuelle problemstillingen inn i en retrospektiv setting. Fortellingene er basert på inntrykk fra halvannen generasjons tid siden, en blanding av noe gjenkjennelig og noe forgangent. I «Mamma er indianer» henger mamma en dag fra seg forkleet og lar kjøttkaker være kjøttkaker. Hun og gutten stikker til skogs for å leve som indianere. I den andre boka er det far som slår seg løs og bruker kvelden til å leke.

Ulf Stark er en av mine favoritter. I møte med disse enkle tekstene må jeg lete etter de slående kvalitetene som jeg kan begrunne det med. Hvorfor fungerer dette så innmari godt? En ledetråd finnes i måten han karakteriserer på, så treffende og likevel uten å stå på siden og kommentere. Replikkene og de små tingene som barnet gjengir gjør at personligheter står fram. Den overivrige pappaen som virkelig leker når det skal lekes, organiserer, forklarer. Mamma som nyter å stikke ut av dagligstrevet, uten å drømme om annet enn at dette er et engangstilfelle. Meninger mellom ordene får fortellingen til å leve. Mye ligger i rytmen, som ikke er poetisk, men retorisk. Det usagte forteller mer enn det sagte. Som i beskrivelsen av far på kne foran skatollet i forsøk på å dirke opp låsen med hårnål for å sette på beroligende musikk.

Mati Lepp er myk og rett på sak. Hverdagsdetaljer og vanlige mennesker i bulkete klær gir gode bilder til Starks lune dagliglivs impresjonisme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media