Lunta brenner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I det stille er en ny energiepoke er i ferd med å innledes i Norge. På Kårstø i Rogaland starter det første fullskala gasskraftverket i Norge i dag produksjonen av elektrisitet til vanlige norske strømforbrukere. De neste to årene avgjør om dette vil være et nederlag eller en seier for miljøvernere som har kjempet mot gasskraftverk i 15 år.

For gasskraftverket på Kårstø vil slippe ut 1,3 millioner tonn CO{-2} årlig. Det tilsvarer godt og vel en halv million personbiler, eller en kontinuerlig rekke biler fra Oslo til Stavanger – og tilbake igjen. Det er derfor en forutsetning at forurensningen fra Norges første gasskraftverk fjernes slik regjeringen har lovet.

Kårstø kan bli det første CO{-2}-renseanlegget fra gasskraftverk i denne størrelsen i verden og vil være banebrytende både på grunn av de store CO{-2}-utslippene som fjernes og for å vise at det går an å lage fullskala gasskraftverk med CO{-2}-fangst. Derfor vil Kårstø bli starten på en ny æra i norsk olje- og energipolitikk, og ekstremt viktig i kampen mot klimaendringer. Det er samtidig en en stor milepæl at samtidig som gasskraftverket settes i full drift, overtar Gassnova ansvaret for arbeidet med fullskala CO{-2}-fangst på Kårstø og for transport og varig lagring av CO{-2}. Det er et stort fremskritt at et statsforetak for CO{-2}-fangst nå er i virksomhet. Foretaket vil skaffe seg unik og verdensledende kompetanse om teknologi for CO{-2}-fangst og for utbygging og drift av fullskala CO{-2}-rensing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer