Lurer svenskene

I fjor var det norske kjendiser som ble lurt. Nå er Wiggo Meyer, alias Harald Haave (41) og Sverre Gunnar Haga (31), tilbake med mer vanvittig korrespondanse. Denne gangen er det svenskene som får gjennomgå.

«Wiggo lurer Sverige» er tittelen på oppfølgeren, som er den definitivt siste fra Meyers hånd.

- Nå er Wiggo død. Men han lever videre i Danmark, under navnet Ditlev H. Møller. Ideen er universell, så vi solgte konseptet til et dansk forlag, som brukte våre brev som basis og utfylte med egne brev, forklarer Haga, til daglig journalist i Dagbladets kulturavdeling. Harald Haave sluttet i Dagbladet 1. oktober, og jobber nå som medierådgiver.

Jan Boklöv bidrar

«Wiggo är en vinnare. Trots att alla skrattade åt honom, och trots den spretiga stilen, lyckades han med att nå toppen,» skriver tidligere svensk skihopper Jan Boklöv i innledningen.

- Boklöv var velvilligheten selv da vi spurte om han ville skrive forordet, forteller Haave.

Wiggo Meyer opptrer som blant annet ærlig kleptoman, sjalu ektemann, engstelig turist og vikinginteressert lærfetisjist, og brevene til svenske institusjoner inneholder de merkeligste spørsmål.

Høflige svar får han imidlertid på de aller fleste forespørslene. Arbetsförmedlingen i Kristianstad, for eksempel, videreformidler Meyers ønske om vikarer til sitt eskortebyrås utenlandsavdeling, mens Martins Gatukök i Hönö beklager at de ikke kan finne Meyers gjenglemte tupé, og sender med et gavekort på femti kroner som plaster på såret.

- Svenskene er mye høfligere enn nordmenn. De er reddere for autoriteter, og villige til å strekke seg lenger for å hjelpe, sier Haga.

Ikke gjerrige

- Vi har alltid trodd at svenskene er gjerrige, men det er feil, tilføyer Haave.

Den forrige Meyer-boka, «Brev fra en gærning», har solgt i ti tusen eksemplarer i Norge, og ble dermed en liten humorsensasjon i fjor. Eventyret startet imidlertid allerede for femten år siden, da Haga jobbet som postbetjent hjemme på Møre.

- Jeg innkalte min far til Nato-øvelse gjennom et fiktivt brev og skapte rabalder i heimen, minnes Haga.