ORIGINALEN: Dette er den ekte Karl Ove Knausgård, og må ikke forveksles med "Knausgard" på Twitter. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
ORIGINALEN: Dette er den ekte Karl Ove Knausgård, og må ikke forveksles med "Knausgard" på Twitter. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Lurt av falsk Knausgård

Noen har opprettet en falsk profil i forfatterens navn på Twitter. Agderposten gikk fem på.

||| (Dagbladet): - Dette skal jeg ta ansvaret for selv, for det var jeg som tipset redaksjonen om twitter-meldingen, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad i Agderposten.

«Bleieskift, bleieskift, bleieskift»
Det er enkelt å opprette en falsk profil på nettsamfunnet Twitter, men er profilen godt nok gjennomført er det fort gjort å gå i fella.
Profilen «Knausgard» har eksistert på Twitter siden 4. desember i fjor, eller for å være mer presis, natt til 4. desember, som ble en svært aktiv natt for den falske Knausgård på Twitter. «Bleieskift, bleieskift, bleieskift. Må ut og få mæ en kaffe og en røyk før e blir gal i haue.» lyder den første meldingen klokka 4.41, mens «Å, pappa! E må grine litt igjen. Eller ska e ta mæ en ronk?» tikket inn tre minutter seinere.
Siden har profilen blitt noe mer saklig, og det er opplagt at noen med god kjennskap til både Knausgård, litteraturmiljøet og bøkene står bak profilen. Men altså ikke Knausgård selv.

- Ikke Knausgård
- Vi vet ikke hvem det er, men vi vet at det ikke er Knausgård, sier markedssjef Elisabeth Steen i Knausgårds forlag Oktober.
I gårsdagens utgave av Agderposten har avisa trykket en artikkel som siterer en Dagbladet-sak der vi snakket med de virkelige personene som er blitt romanfigurer i Karl Ove Knausgårds selvbiografiske romanprosjekt «Min kamp». Der gikk Knausgårds tidligere norsklærer ut og kalte omtalen av ham «noe i retning av en offentlig henrettelse».
I Agderpostens sak har de sitert fra Knausgård-profilen, som om den var ekte. Profilen kommenterte nemlig Dagbladets artikkel, og Agderposten skriver:
«Men Knausgård selv er ikke veldig imponert av kritikken som fremkommer i Dagbladet. På Twitter svarer han kritikerne: «Godt jobba Da?bla. En hårsår norsklærer (offentlig henrettelse?), samt det vanlige fra hatet fra Preben. Etter 1500 sider. Dere graver dypt nå."

- God lærepenge
- Dette er en god lærepenge, og en viktig påminnelse om at man ikke må ta alt som står i de sosiale mediene for god fisk, sier Ljøstad i Agderposten og legger til:
- Vi må nok være spesielt oppmerksomme på kjente personer i nyhetsbildet. For alle som er på Twitter vet hvor lett det er å opprette en profil, sier Ljøstad.
Erlend Loe er blant de 333 som følger den falske Twitter-profilen. Han er enig i at den er godt gjennomført.
- Jeg skjønner at det er fristende å lage en sånn profil, men jeg aner ikke hvem det er, sier han til Dagbladet.
For øvrig følger blant andre også Kronprinsparet, VG-kommentator Frithjof Jacobsen og musikerparet Marit Larsen og Thom Hell den falske profilen. Deres profiler er, så vidt vi vet, ekte.

TWITTER-TIPS: Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Agderposten ble lurt av en Knausgård-kopi. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
TWITTER-TIPS: Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Agderposten ble lurt av en Knausgård-kopi. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer