KOMMENTARER

Hovedkommentar: forhandlingene om statsbudsjettet

Lurt av Solberg

I ett år har regjeringen overlevd takket være troen på at Venstre og Frp kunne bli enige om å redde klimaet. Merkelig opplegg.

Lurt av Solberg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Høsten budsjettforhandlinger på Stortinget har blitt en klimakamp som kan velte regjeringen. Fremskrittspartiet har gått inn i forhandlingene med et ultimatum: Drivstoffavgiftene kan ikke øke mer enn 15 og 35 øre for bensin og diesel, samtidig som Venstre vil ha dieselavgiften opp med en krone. Uenigheten går dypere og innholder langt flere detaljer, men drivstoffprisen er et godt bilde på avstanden mellom partene.

Den er stor, og den er ikke ny. Klimakranglen i høst viser hvor skjørt styringsgrunnlaget til regjeringen er, og den viser at samarbeidet i realiteten ikke var liv laga i fjor høst heller.

Tautrekkingen på Stortinget handler ikke bare om et uavklart statsbudsjett for neste år, den handler også om årets budsjett, som de ble enige om i fjor på denne tida. Det hadde ikke fått flertall uten at Erna Solberg og Siv Jensen lovet bort at 2017, åh, det skulle bli året for det store, grønne skatteskiftet. Med denne ordlyden:

«Et slikt skift skal innebære en økning av avgifter på utslipp av CO2 motsvart av en sektorvis reduksjon av andre skatter og avgifter. Avgifts- og skatteomleggingen skal være av en størrelse som forsterker klimaforliket og gir betydelige reduksjoner i klimautslippene.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer