Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Katie Hopkins

Lurt av tullepris

Den islamfiendtlige kommentatoren Katie Hopkins fløy til Praha for å motta ytringsfrihetspris. Det var bare ett problem: Prisen var falsk, og det hele var en Youtube-sketsj.

REAKSJONER: Flere nordmenn reagerer på Katie Hopkins uttalelser om forskjeller mellom Oslos øst- og vestkant. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

Fredag skrev Dagbladet at den britiske mediepersonligheten og høyreekstremisten Katie Hopkins er blitt midlertidig utestengt fra Twitter for brudd på retningslinjer om hatytringer.

Hopkins ble kjent i Norge da hun i mai i fjor delte en video om Oslo øst på mikrobloggtjenesten Twitter. Her kom hun med en rekke feilaktige påstander om livet på Grønland, og i Oslo øst for øvrig.

Ble lurt

Samtidig som utestengelsen ble kjent, dukket en video med tittelen «Jeg fløy Katie Hopkins til Praha for å motta en falsk pris» opp på videodelingstjenesten Youtube.

I videoen forteller youtuberen Josh Pieters at han kontaktet Hopkins på vegne av den fiktive organisasjonen «The Cape Town Collective for Freedom of Speech» («Cape Town-kollektivet for ytringsfrihet»).

I en e-post skrev han at Hopkins var årets vinner av prisen «Campaign to Unify the Nation Trophy» (Trofé for kampanje for å forene nasjonen).

Eller forkortet: «C.U.N.T». (vulgært britisk skjellsord, journ.anm.).

Videoen viser blant annet Hopkins foran et skilt med forbokstavene i navnet på prisen uthevet.

Youtuberen opprettet en falsk nettside for organisasjonen, og leide lokaler til den falske prisutdelingen.

Ifølge Insider spanderte Pieters og teamet hans en treretters middag på Hopkins på et femstjerners hotell i Praha. Til stede var en rekke innleide skuespillere i rollene som publikummere og medlemmer av organisasjonen.

Får kritikk

Huffpost skriver at stuntet har blitt møtt med kritikk i sosiale medier. Avisa siterer en Twitter-bruker som mener seansen neppe hadde falt i god jord dersom en profilert feminist ble utsatt for noe liknende fra en høyrevridd youtuber.

Flere gir imidlertid uttrykk for at Hopkins selv rettferdiggjorde spøken da hun benyttet anledningen til å holde en takketale hvor hun kom med nedsettende karakteristikker av muslimer, personer med asiatisk bakgrunn, epileptikere og autister.

Publikum - som altså utelukkende besto av innleide skuespillere - spilte med under hele seansen.

- Det var surrealistisk kveld, og ikke på en bra måte. Det føltes som vi var blitt teleportert til en alternativ virkelighet der vi alle var milliardærer som satt rundt et bord, drakk vin og var rasister, sier Pieters til Insider.

- Kunne ikke tro det

I et intervju med den britiske tabloidavisa Metro hevder han at Hopkins ikke ante at hun ble lurt. Han sier planen var at det skulle være en harmløs spøk, men at det endret seg da han hørte innholdet i talen til Hopkins.

- Jeg kunne ikke tro tingene hun sa. Det var naturlig å ta det med i videoen, og det hele ble nok mer en «statement» på grunn av det, sier han til avisa. Han understreker at han ikke forutså innholdet i talen.

Ifølge Pieters startet ideen med Hopkins' angivelige uttalelse om at bildet av den tre år gamle syriske gutten Aylan Kurdi, som ble funnet død på stranda i Tyrkia, var iscenesatt.

Det var politisk korrespondent Paul Brand i britiske ITV som hevdet at Hopkins kom med uttalelsen under en konferanse i 2015. Den angivelige uttalelsen er seinere blitt omtalt av blant annet The Independent.

Hopkins har ikke kommentert sketsjen.

- «Endelig løsning»

Hopkins ble først kjent som deltaker i den britiske versjonen av Donald Trumps realityprogram «The Apprentice». Seinere har hun jobbet for flere britiske tabloidaviser, og har deltatt på flere realityprogrammer.

Som spaltist i The Sun har hun blant annet fått kritikk for å ha sammenliknet innvandrere med kakerlakker, ifølge The Guardian.

Avisa skriver også at Hopkins i samme spalte har skrevet at innvandrere «sprer seg som et norovirus på et cruiseskip», og har tatt til orde for å stoppe båtflyktninger i Middelhavet med «våpenskip».

Ifølge Business Insider mistet Hopkins jobber i både Mail Online og radiokanalen LBC etter kontroversielle uttalelser om Manchester-bombingen i 2017. Uttalelsen - en tweet om behovet for en «endelig løsning» på islamistisk terrorisme - ble også politianmeldt, ifølge The Guardian.

Oslo-video

Hopkins vakte oppsikt da hun i fjor besøkte Oslo for å promotere en dokumentarfilm på Oslo Militære Samfund i forbindelse med et seminar i regi av nettsida Document.no.

I løpet av oppholdet reiste hun til moskeen i Åkerbergveien på Grønland ved Oslo sentrum for å demonstrere økte forskjeller mellom Oslos vest- og østkant.

I en video som hun publiserte på Twitter, hevdet hun blant annet at innvandrergjenger var i ferd med å ta over Oslo øst, at politiet patruljerte mindre der og at det var få nordmenn å se på østkanten.

Som følge av Twitters beslutning om å utestenge Hopkins, er også den aktuelle videoen om Oslo blitt fjernet. Twitter har foreløpig ikke kommentert hvorfor de har fjernet meldingene.