Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lurt lureri

Rappkjefta thriller spekket med store stjernenavn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Heldige Slevin er så «fæl i munnen at han kan å få seg en på nesa», ifølge en av de utallige gangsterne i denne thrilleren.

Det samme kan man si om filmen. Den er rappkjefta, blodig, innimellom finurlig og med så mange tøysete referanser til popkulturelle ikoner at Tarantino ville leet på et øyenbryn. Men bare ett.

Store navn

Paul McGuigan leker særlig med James Bond, Hitchcock og nevnte Tarantino her.

Alt fra første scene står blodspruten heftig til værs, og snart mister man tellingen med likene. Heltinnen (Lucy Liu) har et passende yrke i denne sammenheng, hun obduserer dem. Gangsterlista har store navn. På den ene siden Morgan Freeman som spiller The Boss, isolert på toppen av en skyskraper i New York.

I tårnet over gata holder rivalen Rabbineren til, spilt av Ben Kingsley med en påfallende lissom-lokal aksent («No Yoik»). De myrder hverandres sønner, eller hyrer en kul mordertype kalt Goodkat (Bruce Willis) til jobben.

Identitetsforveksling

Midt i denne nabokrangelen, som antakelig handler om spillegjeld og utro bookmakere, havner vår helt Slevin (Josh Hartnett), som er superkjekk til tross for nesa som stadig er brukket og blodig. Han blir tilsynelatende offer for en identitetsforveksling, derfor disse gjentatte nesestyverne.

 Blodige scener: Lucy Liu og Josh Hartnett. Hartnett for anledningen med brukket neste. Foto: FILMWEB
Blodige scener: Lucy Liu og Josh Hartnett. Hartnett for anledningen med brukket neste. Foto: FILMWEB Vis mer

En komplisert bakomhistorie, om fiksete hesteveddeløp og massakrerte barnefamilier, bryter stadig inn i thrillerens forløp. Her må regissøren ty til lureri for å få kabalen til å gå opp. Det ville neppe Tarantino gjort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!