Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

lurt til filmen

Kingsford Siayor (18) fra Ghana spiller en nordnorsk neger som tror han er sjøsame.

- ER DET REINSKINN INNI?

Spør Kingsford Siayor før han går inn i lavvoen. Han har fått beskjed om å ikke sette seg ned. For reinskinnet røyter sånn.

Han har vært en del i lavvoer nå, Kingsford Siayor. For i «Svidd Neger» spiller han den forvirra sjøsamen Ante. Selv om Ante snakker samisk, går i samedrakt og spiser joikakaker, er det noe som ikke stemmer, han klarer ikke helt å tilpasse seg. Identitetskrisen blir ikke bedre når han finner ut at han egentlig er neger.

- Filmen bringer et budskap om hvordan man fort kan havne i feil omgivelser, og at man blir det man er oppdratt som, sier han.

Omgivelsene forandret seg også for Kingsford da han var 7 1/2 år. Da kom han fra Ghana til Norge sammen med faren som skulle studere i Tromsø. Der er han blitt siden.

SNART ER KINGSFORD

ferdig med grunnkurs i hotell-og næringsfag. Egentlig skulle han begynt rett på dramalinja, men lærerne overtalte foreldrene til å søke hotellfag.

- Vi lager mat og lærer å samarbeide, forteller Kingsford.

Men til høsten bytter han over til dramalinja. For det er jo skuespiller han skal bli. Det har han visst lenge, helt siden han var med på ungdomsrevyen Polarshow i åttende klasse.

- Jeg hadde lyst til å være med i sjuende klasse også, men vennen min sa det bare var tull, at jeg heller skulle bli på hytta siden det var påske og alt. Da jeg kom hjem og så revyen, tenkte jeg: «det var der jeg skulle vært».

Men det ordnet seg for Kingsford.

- Jeg ble oppringt midt i skoletida av produksjonslederen. Men jeg trodde bare det var noen som drev gjøn med meg, så jeg sa ja for å lure dem isteden. Dagen etter ringte han igjen, spurte om jeg kunne komme på audition. Jeg sa ja til det og, men lurte på hvem som ville dra spøken så langt. Jeg skjønte heller ingenting da regissøren ringte og sa at jeg hadde fått rollen, smiler Kingsford.

Han fikk manuset og leste det, men syntes først det hørtes rart ut. Etter hvert ble det bare kult.

INNSPILLINGEN

tok en måned. Og Kingsford måttet lære seg samisk. Han fulgte et intensivt språkkurs.

- Det var ikke så vanskelig å lære seg samisk. Tysk er vanskeligere. Stemoren min er faktisk halvt same, men hun snakker ikke språket. Men moren til en venninne av meg er samisk, så nå prøver jeg å snakke med henne.

DET ER TO TING

som har gjort «Svidd Neger» til en omdiskutert film. Tittelen og manifestet. Skuespillerne måtte skrive under på at de ikke skulle barbere seg eller ha sex før og under innspillingen. All sex og vold i filmen skulle gjøres ekte, alle stunts skulle gjøres av skuespillerne selv, alle dyr som drepes måtte være ekte dyr, og all mat og alkohol måtte fortæres på ordentlig.

- Det var greie regler og vi skrev under på det alle sammen. Men egentlig var alt en spøk, smiler Kingsford lurt.

- Vi pleier bare å dra det litt ut når folk spør om det.

OGSÅ VAR DET TITTELEN, DA.

For «Svidd Neger» ble for sterk kost for organisasjonen African Youth in Norway, som klaget filmen inn for FNs spesialrapportør for rasisme.

- Hvis man tar bort tittelen så er jo litt av den meningen, den røde tråden, i filmen borte. Dessuten er ikke ordet neger rasistisk. Jeg foretrekker heller å bli kalt neger enn svart, som alle de andre negerne vil bli kalt. Og de gikk altfor langt når de tok saken med til FN, sier Kingsford.

- «Svidd Neger» er en voldsom film?

- Ja, men jeg liker det, det passa bra inn i handlingen. For dette er en film med alt i ett, det er en film som ingen har sett før. Det er action, morsomt og litt trist innimellom. Trist sånn at man føler det i hjertet, smiler Kingsford og myser mot ettermiddagssola. Det er ennå en stund til han skal hjem til snøen i Tromsø.

LAVVO I BYEN: Kingsford fant en lavvo på Folkemuseet i Oslo. Gutten fra Ghana spiller sjøsamen Ante i premiereklare «Svidd neger».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media