Kunst:

Lurt trill rundt: En halv mill. forsvant

En dansk kunstner skulle stille ut en haug av pengesedler. Museet fikk derimot bare bilderammene.

HALV MILLION FATTIGERE: Et dansk museum skulle stille ut et kunstverk bestående av to glassrammer med mange pengesedler. Det som manglet var pengene. Foto: Kunsten i Aalborg.
HALV MILLION FATTIGERE: Et dansk museum skulle stille ut et kunstverk bestående av to glassrammer med mange pengesedler. Det som manglet var pengene. Foto: Kunsten i Aalborg. Vis mer
Publisert

Ifølge avtalen mellom den danske kunstneren Jans Haaning og museet Kunsten i Aalborg skulle kunstverket av førstnevnte bestå av to glassrammer med mange sedler. Men da personalet ved kunstmuseet Kunsten i Aalborg åpnet pakkene fra kunstneren Jens Haaning for to dager siden, manglet det noe: en halv million kroner.

Pengene hadde museet hadde lånt kunstneren, og de skulle være en del av verket, skriver DR.

I stedet hadde han laget et nytt verk med tittelen: «Take the Money And Run». For det var akkurat det kunstneren gjorde; tok pengene og løp.

En halv million

- Verket er at en halv million mangler, sa Jens Haaning da han var i dansk P1 Morgen for å forklare seg.

Det eksakte beløpet er ifølge Haaning 534 000 danske kroner, som han har lånt fra kunstmuseet for å gjenopprette to av hans tidligere verk. I henhold til avtalen må pengene returneres når utstillingen avsluttes. Men det vil ikke skje, sier Jens Haaning.

- Nei det gjør det ikke. Verket er at jeg har tatt pengene deres, sier han.

Haaning mener verket er en protest mot lønnen museet tilbød han for kunstverket.

KUKUNST: Mandag ble dette «pikk»-monumentet reist i Tøyenparken i Oslo. Monumentet er en del av Norsk Skulpturtriennale som åpner i Tøyenparken på lørdag. Video: Kjetil Stoveland Vis mer

- Ikke tyveri

Lasse Andersson, direktør ved Kunsten i Aalborg, insisterer på å få tilbake pengene som museet har lånt til kunstneren.

- Nei, han skal ikke ha pengene, for det var ikke en del av avtalen, sier Lasse Andersson til Dagbladet.

Foreløpig vil direktøren ikke kommentere om han skal politianmelde Jens Haaning hvis pengene ikke returneres når utstillingen avsluttes 14. januar 2022. Andersson avviser at Kunsten i Aalborg ikke har tilbudt Haaning en rettferdig betaling.

- Jens får en visningsavgift, som vi søker om fra staten, han får 10 000 kroner i henhold til kontrakten, og så dekker vi utgifter opp til 6000 euro, sier han.

Jens Hanning sier at pengene ikke blir returnert, men avviser at det er snakk om tyveri.

- Nei, det er ikke tyveri. Det er kontraktsbrudd, og kontraktsbrudd er en del av arbeidet, sier han til DR.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer