Lurte pressen - igjen!

Kristopher Schau og Hurra Torpedo bløffet om USA-turné.

(Dagbladet.no): Hvitevare- rockerne Hurra Torpedo dro tidligere i høst på turné i USA, og fikk store presseoppslag i norske medier.

Nå viser det seg at bandet har bløffet om enkelte av omstendighetene rundt turneen.

Falsk regissør

Utgangspunktet for USA-turen ble oppgitt å være et vel ti år gammelt filmklipp, der bandet spiller «Total eclipse of the Heart» på «Lille lørdag». Klippet hadde blitt svært populært på nettet etter at det ble lagt ut tidligere i år - blant annet hadde det blitt lastet ned over 100 000 ganger fra enkelte servere, skrev Aftenposten i slutten av september.

Bandet har også opplyst at de hadde med seg fire dokumentarfilmskapere, som jevnlig har lagt ut filmklipp på nettsiden The Crushing Blow. Den angivelige regissøren - Pip Simon - har også lagt ut bilder fra turneen på Flickr.

Filmklippene etterlater liten tvil om at dette er en tulledokumentar - en mockumentary i samme stil som klassikeren Spinal Tap. Da vi snakket med bandmedlem Aslag Guttormsgaard for to dager siden ville han ikke bekrefte dette. Han hevdet regissør Pip Simon var en ekte person.

- Hun virker kanskje litt vimsete, men hun er definitivt en flink regissør, sa han.

Blir film?

SVETT SLUTT: Kristopher Schau og Hurra Torpedo fikk store medieoppslag da det ble klart at de skulle på turné i USA i over tre uker. Men var de egentlig der først og fremst for å lage film? FOTO: NIKLAS LARSSON
SVETT SLUTT: Kristopher Schau og Hurra Torpedo fikk store medieoppslag da det ble klart at de skulle på turné i USA i over tre uker. Men var de egentlig der først og fremst for å lage film? FOTO: NIKLAS LARSSON Vis mer

Dagbladet.no har imidlertid fått bekreftet at Pip Simon egentlig er en skuespiller ved navn Tara Copeland. Copeland er eller har vært bosatt i New York, og har spesialisert seg på improvisasjonsteater.

Mye tyder på at hele USA-turneen til Hurra Torpedo først og fremst kom i stand med det formålet å lage spillefilm.

- Vi har opplevd noen syke ting, vi har skutt med pistoler, flydd ballonger og overnattet i telt, fortalte Kristopher Schau til Dagbladet etter siste spillejobb i Los Angeles.

Det er selskapetRadical Media som jobber med filmprosjektet sammen med Hurra Torpedo.

Ifølge et blogginnlegg på harrisburg.craigslist.org samarbeidet Hurra Torpedo med Radical Media da de var i New York, men dette innlegget er nå fjernet.

Da vi ringte selskapet, bekreftet flere medarbeidere at de kjente til prosjektet. Kvinnen som uttaler seg om filmen - Kathryn O\'Kane - svarte ikke på Dagbladet.nos forespørsel, men på telefonsvareren introduserte hun seg som «Kathryn O\'Kane on the Hurra Torpedo project».

Radical Media har stått bak flere dokumentarer, blant annet den prisbelønte Metallica-filmen «Some Kind Of Monster».

De har også laget reklamefilmer - blant annet for flere bilprodusenter.

Uklart om sponsing

Bilprodusenten Ford har sponset Hurra Torpedo-turneen i USA. Ifølge en pressemelding Egil Hegerberg sendte ut i for to dager siden kjøpte bandet en Ford Fusion 2006-modell ved ankomst USA, siden dette var «den billigste og mest hensiktsmessige måten å reise rundt på».

Bilen loddes nå ut via en lenke på bandets hjemmesider, som går direkte til Fords sider. Konkurransen har blitt heftig markedsført på internett de seneste dagene, blant annet over AOL.

«Nå som turnéen er over og vi er tilbake i Norge igjen, har vi ikke lenger behov for denne bilen og vi ønsker derfor å gi den til en verdig trengende», skriver Hegeberg i pressemeldingen.

Ifølge et oppslag i gårsdagens VG var det bandets amerikanske manager som stod bak avtalen med Ford sentralt. På konkurranse-siden hos Ford står det at denne manageren heter Gabe Frazzelblatt (se «hjemmesiden» hans her).

Spørsmålet er om denne manageren faktisk eksisterer.

- Ja da, han er en litt spesiell fyr. Men han finnes, fortalte Hurra Torpedos norske manager Mads Martinsen oss for noen dager siden.

Et søk på Gabe Frazzelblatt hos Google gir ingen treff utenom de som er relatert til Hurra Torpedo, og bandet gir ingen opplysninger om de faktisk har en annen amerikansk manager enn karakteren Frazzelblatt.

Hverken bandet eller deres norske manager ønsker å kommentere denne saken.

SPRØ HENDELSER: Kristopher Schau fortalte Dagbladet om <a href=http://www.dagbladet.no/kultur/2005/11/13/449202.html>mange sprø hendelser</a> da han ble intervjuet etter turnéslutt. Spørsmålet er hvor mange av hendelsene som allerede var nedtegnet i et manus. Her er Schau og Guttormsgaard sammen med «groupien» Gayle.
MED I FILMEN: Skuespiller Tara Copeland spiller regissør Pip Simon i filmen.
TUNGT MARKEDSFØRT: Flere tunge reklamekampanjer på nett markedsfører Hurra Torpedo-konkurransen, der en en ny Ford-bil er premie. Her er reklamebanneret fra AOL Instant Messenger.