Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lurte tabloider til å trykke falske saker

Ny dokumentar skaper debatt.

|||Hva har Amy Winehouse sin flammende hårsåte og Guy Ritchies selvpåførte blåveis til felles?

Begge sto å lese i den britiske tabloidpressen og begge er usanne.
De to hendelsene var falske kjendisnyheter, meldt inn til avisene av skaperne bak den nye dokumentarfilmen «Starsuckers». De ville undersøke om sakene ble brukt uten at de ble sjekket først. Det faktum at de ble det underbygger filmens påstand om at kjendisskriveriene undergraver journalistikkens troverdighet og skakkjørt samfunnets verdinormer.
— Jeg forsto egentlig ikke hvor mye av nyhetene våre som er PR, eller løgner, eller bygger på kriminelle handlinger, sier filmens regissør, Chris Atkins (33), til nyhetsbyrået AP.

Sikter bredt «Starsuckers», som hadde premiere onsdag under London Film Festival, sikter mot den svært så konkurranseorienterte britiske tabloidpressen, men det virkelige målet er mye større.

Atkins tror at samfunnets fiksering på berømmelse — både det å oppnå det samt «å være nær det» — har skakkjørt alt fra måten nyheter blir presentert på til hva barn strever etter.

Filmen åpner med påstanden om at «alle har en sterk og naturlig dragning mot berømmelse», og prøver deretter å vise hvordan store selskap innen underholdning, medier og PR-bransje bruker denne dragningen til å skape en verden full av umettelige forbrukere.

Gjennom en serie med innslag som minner om polemikken i filmene til Michael Moore, søker Atkins å vise hvordan verdighet, sannhet og til og med loven blir kastet ut av vinduet i jakten på kjendisstatus og kjendiskultur.

Atkins er særlig skeptisk til reality-fjernsyn og måten disse programmene forvrenger virkeligheten på og strekker grensene til hva folk vil gjøre på TV.

Bruker triks Filmen presenterer blant annet den fem år gamle gutten Ryan fra Nevada: han vil mer enn gjerne bli berømt og er allerede for veteran å regne blant agenter. Videre har han vært på mange prøveopptak og gjort en rekke offentlige opptredener.
I en annen sekvens setter Atkins opp en liten bu i et handlesenter i England der han gir seg ut for å hyre inn barn til reality-programmer på TV. De gjør opptak av foreldre som mer enn gjerne skriver under på at barna deres er med i programmer med titler som «Baby Boozers» og «Take Your Daughter to the Slaughterhouse». I sistnevnte har han filmet barn som med smil om munnen prøver å kappe hodet av gummikyllinger.
Kritikere kan hevde at Atkins manipulerer folk på den samme måten som programmene han kritiserer.
— Vi lurte folk til å være med i filmen. Ja, vi hadde moralske betenkeligheter, men jeg tror fullt og fast at vi gjør det for å oppnå noe.
Alt for en god historie
«Starsuckers» hevder at enkelte tabloidaviser ikke lar sannheten stå i veien for en god historie.
Aviser helt til India trykket saken om at en sikring som gikk antente håret til Amy Winehouse og at Guy Ritchie hadde gitt seg selv et blått øye da han sjonglerte med kjøkkenredskaper.
Men mer bekymringsfullt er det kanskje at Atkins i skjul filmet tabloidjournalister mens han tilbød dem journaler som han løy og sa omhandlet plastiske operasjoner utført på kjendiser.
Å kjøpe slike journaler er forbudt i Storbritannia, men journalistene virker veldig interessert. De visste ikke at dokumentene de ble tilbudt av Atkins, der Hugh Grants angivelig ansiktsløftning og Guy Ritchies kjemiske ansiktsmaske, var falske.
De inkluderer også et skjult kameraopptak med kjendisjournalisten Max Clifford der han snakker om sine berømte klienter som betaler ham godt for å holde ødeleggende historier om dem unna de fete overskriftene.
Atkins sier at hans metoder har ført til at han har mottatt brev fra advokater, inkludert dem som arbeider for Clifford, der han blir truet med rettslig forfølgelse.

(NTB)

REGISSØR; Chris Atkins vil vise hvordan verdighet, sannhet og til og med loven blir kastet ut av vinduet i jakten på kjendisstatus og kjendiskultur.
REGISSØR; Chris Atkins vil vise hvordan verdighet, sannhet og til og med loven blir kastet ut av vinduet i jakten på kjendisstatus og kjendiskultur. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media