Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Luther

Bra biografi om den store reformatoren.

FILM: Martin Luther var mannen som egenhendig gikk til kamp mot forfallet som forpestet kirken på 1500-tallet, og vant. Skal man tro dette påkostede historisk-teologiske dramaet, bedrev pavens kirke ren utpressing av vanlige folk: Man kjøpte seg fri fra skjærsilden med avlat, hvem ville vel steke i evige flammer hvis man kunne betale seg til paradiset?

Augustinermunken Luther ble vekket etter en reise til Roma, hvor han bivånet denne kommersielle utglidingen på nært hold. Han vil både frigjøre og folkeliggjøre kirken (Bibelen finnes fortsatt bare på latin), og i 1517 spikret han sine teser opp på kirkedøra i Wittenberg.

Joseph Fiennes spiller den store reformatoren, og gjør mye av en vanskelig jobb. Filmens Luther er sterkt sammensatt: en overbevisende retoriker, en mann herjet av tvil, og i en scene nærmest en standupkomiker. Han virker ikke klar over konsekvensene av handlingene sine, men har sine beskyttere når pavens menn vil dømme ham for kjetteri. Mest trofast er Fredrik den vise (sir Peter Ustinovs siste rolle). Noen steder virker handlingen svært forenklet, til tider banal, som når hans tilkommende sier «Vi skal nok lage søt musikk sammen». Andre partier byr på et drama med nerve, og gjør helheten til en fascinerende biografi om en mann som egenhendig forandret Europa. Den står til troende, med andre ord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media