Luxus-hippie

KØBENHAVN (Dagbladet): Inger Solberg blir første norske designer noensinne på den store motemessen «Prjt à Porter» i Paris. I går varmet hun opp til trampeklapp og sittende ovasjoner.

Inger Solberg ble møtt med trampeklapp da hun viste sin nye vårkolleksjon «luxus hippie» i København i går. På catwalken gikk det i cowboyfrynser og jeans med broderier, farget ruskinn, blonder og tyll. Store, fargerike smykker utgjorde tilbehøret.

3. september skal kolleksjonen vises på verdens mest omfattende og betydningsfulle trend- og motemesse, «Prjt à Porter Paris» . Solberg er på messen som den første norske designer noensinne.

Lykkes hun, kan det bety hennes store, internasjonale gjennombrudd som designer.

Selv mener hun at «luxus hippie» er den beste kolleksjonen hun har laget i løpet av sin 25 år lange karriere.

Hippierenessanse

Som 17-åring flyttet hun fra Bergen til Danmark. I flere år bodde hun i en jordhytte i en beryktet, jysk hippieleir. Til slutt valgte Inger Solberg å satse på design framfor flower power. Men vårkolleksjonen «luxus hippie» henter utvilsomt inspirasjon fra ungdomstida.

- Dette er en renessanse av ting jeg selv har opplevd. En gammel historie jeg prøver å uttrykke i vår tids sammenheng.

- Kolleksjonen skal symbolisere at vi tar med oss det beste fra fortida inn i et nytt årtusen. Kjærligheten, gleden og godheten, alt det som flower power står for, sier Solberg.

- Vi er bare en liten del av denne verden. Vi kan ikke bare flytte til en annen planet hvis vi ikke holder ut livet her. Vi bare lære å leve sammen med hverandre, side om side, religion ved religion. Vi må innse at vi er internasjonale og lære å akseptere hverandre.

Gjennombrudd

Solberg framhever det kvinnelige uten at tøyet sitter klistret til kroppen. Jeans er på vei inn igjen, mener hun. Derfor fylles catwalken av ultrakorte shorts, knappe- og snørevester, jakker, bluser og piratbukser i jeansstoff, med broderier og paljetter.

Det er de to kjente danske kunstnerne Mie Eje og Susanne Krage som har utformet broderiene - alt fra abstrakte kruseduller og hippieblomster til papegøyer, palmer og neshorn.

Før motemessen braker løs, gjenstår det store forberedelser. Forretningsforbindelser skal kontaktes, alt skal klaffe. Blant annet venter Solberg på svar på en forespørsel om sponsorstøtte som hun nylig sendte til Kjell Inge Røkke.