Lyckliga gatan

10. juli 1984, i det som var hiphopens juratid, kom «Beat Street» på kino i Oslo. Dermed var hiphopen for alvor introdusert i Norge.

I kveld vises filmen på Cinemateket i Oslo.

- Det var «Beat Street» som gjorde at jeg ble fortapt i den verdenen der, sier Pay 2, hiphopveteran i Oslo, som i tillegg til graffiti driver med breaking i Atomic B-boys.

- Den introduserte hva hip hop egentlig var, både breaking, graffiti, DJ\'ing, rapping og alt.

- «Beat Street» var første gangen vi så ordentlig breaking i litt mer enn tre minutter. Jeg begynte å snurre rundt på rompa i 1983, etter å ha sett den videoen, sier Pay 2.

Pay 2 var 12 år i 1984, og trodde ikke det skulle komme så mange som det gjorde på premieren av «Beat Street». Han bodde på Stovner, som var Oslos hiphohovedstad utover åttitallet, og var en av de første som begynte å breake der.

- Jeg fikk helt sjokk da jeg kom dit. Har aldri sett så mye folk foran Colosseum, sier Pay 2. Før filmen ble vist, breaka City Street Rockers foran lerretet. De var et crew som hadde kommet fra New York til Oslo i anledning premieren. Pay 2 hadde aldri sett breaking live før, og ble overveldet.

- Jeg så den vel en femten ganger på kino. Men det er jo ikke noen bra film. Gutta i New York liker ikke «Beat Street» fordi det er en Hollywood-produksjon. Men for oss var den den første, sier Pay 2.

Da filmen var ferdig var det ingen som ville gå hjem. En fyr i City Street Rockers sto og rappa utenfor i folkemassen. Han freestyla om Beat Street-premieren i Oslo. Aj aj aj. Det var tider, det.

Beat Street går på Cinemateket i Oslo i kveld klokka 19.00

BEAT STREET: Filmen som reddet 80-tallet.