Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lyden av 7356 gitarer som spiller en gammel Jimi Hendrix-hit

1. mai er det duket for nye, musikalske rekorder.

GITARREKORD: I Wroclaw i Polen har man rekorden i antall gitarer som spille den samme melodien samtidig. Gjeldende rekord er 7356 instrumenter. Førstkommende mandag forsøker man å nå enda høyere. 
GITARREKORD: I Wroclaw i Polen har man rekorden i antall gitarer som spille den samme melodien samtidig. Gjeldende rekord er 7356 instrumenter. Førstkommende mandag forsøker man å nå enda høyere.  Vis mer
Meninger

Guinness er ikke bare en ølsort. Det er også navnet på en årlig rapport fra tilværelsens ytterkanter. Men det fins en forbindelse mellom de to. I 1955 diskuterte arbeiderne på det irske bryggeriet hvilken fugl som er verdens raskeste. Det viste seg umulig å finne noe svar. Dermed kontaktet ledelsen for bryggeriet Ross og Norris McWirther, et tvillingpar som levde av å være faktasjekkere i London. De fikk bestilling på en bok med rekorder fra naturen.

Resten er historie. Nå kommer «Guinness World Records» ut hvert eneste år, også i Norge. Boka føyer seg inn i sjangeren «utrolig, men sant». Stadig settes nye rekorder på de mest forbløffende felt, fra eldste hulemaleri til (40 800 år gammelt) til dyreste bok («Bay Psalm Book» fra 1640, solgt for 109 millioner kroner), fra «raskeste kast og mottak av motorsag i fart» (to australiere kastet den til hverandre på fire meters avstand) til verdens dyreste pølse med brød (1300 kroner).

Barna elsker å bla i denne boka. De finner hverdens største ostehøvel (7,79 meter) og verdens høyeste ku (1,9 meter), verdensrekorden i å få paier kastet i ansiktet på et minutt (56) og verdens mest utstående øyne (12 mm). Her er også den første person som har seilt ned Niagara-fossen i en tønne (Annie Edson Taylor) og verdens raskeste tur kloden rundt i ballong (13 dager, åtte timer og 33 minutter). Og ikke minst et bilde av mannen med verdens lengste negler (fra 164,5 centimeter til 197,9 på samme hånd).

I fjor var jeg i Wroclaw i Polen, som var «europeisk kulturhovedstad». Der forsøker man hvert år 1. mai å slå sin egen rekord. På en festival kalt «Thanks Jimi Festival» samler man så mange gitarister som mulig på det pittoreske torget i byen fra klokka 10.00. På et gitt tidspunkt telles det opp og så spiller alle på likt «Hey Joe». Rekorden består i antall gitarer som blir spilt på samtidig. Folk strømmer til fra hele Europa. I fjor ble rekorden økt fra 7345 til 7356. I år håper arrangørene på en ytterligere forbedring. Mandag skjer det. Så ta med deg gitaren og kom. I Jimis verden er alle stjerner.