Lyden av fjern torden

Over hele verden taper de politiske institusjonene legitimitet. Aksjonismen vinner terreng. En oppskrift på krise.

WALL STREET-DEMONSTRANTER:  Folk fra "Occupy Wall Street"-bevegelsen i New York har fått tilhengere og "avleggere" over hele USA nå. Foto: Getty Images/AFP/Scanpix
WALL STREET-DEMONSTRANTER: Folk fra "Occupy Wall Street"-bevegelsen i New York har fått tilhengere og "avleggere" over hele USA nå. Foto: Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELE VERDENS ØYNE er nå rettet mot aksjonistene utenfor børsen i Wall Street i New York. De er forbannet på finanseliten, bankene og regjeringen, men de er ikke radikale i klassisk forstand. De roper ikke på revolusjon, de er ikke engang mot systemet. Aksjonistene er folk som fulgte spillereglene, som gjorde det de ble fortalt, men som ikke fikk noe igjen for sin lojalitet. De har utdannelse, men ikke jobb. De ønsker seg familie, men har ikke noe som kan kalles et hjem. Derfor er de også politisk hjemløse. I hvert fall inntil noen hamrer ut sinnet og håpløsheten i et nytt program.

OVER HELE VERDEN er protestbevegelser i framgang. I det ene arabiske landet etter det andre har spontane opprør veltet autoritære regjeringer, og kampene pågår. I Israel vokser demonstrasjonene mot det hele det politiske etablissementet fra høyre til venstre. I India sultestreiket aktivisten Anna Hazare helt til parlamentet vedtok nye lover mot korrupsjon, tvunget i kne av store folkemasser fra middelklassen. I Thailand er uroen permanent, og i Kina er den hardt undertrykket. I Europa er den politiske uroen kraftigere enn under ungdomsopprøret i 1968. I Storbritannia gikk godt organiserte grupper til massiv plyndring og gatekamper mot politiet. I Spania er ungdomsledigheten offisielt 21 prosent og 40 prosent blant ungdom. Protestene der har antatt veldige, organiserte former. I Hellas er det antakelig bare et spørsmål om tid før motstanden mot de økonomiske nedskjæringene går over i voldelig, organisert kamp. I Sverige og Tyskland har piratpartier vunnet fram i valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer