Lyden av hvite vidder

Riddu Riddu-festivalen tok med Adjágas til Oslo.

MORDERNISERER JOIKEN: Adjágas frontes av Lawra Somby og Sara Marielle Gaup. Foto: Lars Opstad/Rikskonsertene
MORDERNISERER JOIKEN: Adjágas frontes av Lawra Somby og Sara Marielle Gaup. Foto: Lars Opstad/Rikskonsertene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: Adjágas er en norsk duo, men med samisk som språk kommer merkelappen verdensmusikk nærmest av seg sjøl. Mari Boine er fortsatt den største samiske rockestjerna, men Adjágas puster henne i ryggen.

Glastonbury Siden den selvtitulerte albumdebuten i 2005 har bandet rukket å vekke såpass mye oppmerksomhet at det ble invitert til å spille på hovedscenen på en av Europas største rockefestivaler, Glastonbury, i 2007. I fjor kom den kritikerroste albumoppfølgeren «Mánu Rávdnji», som bekrefter duoens posisjon som toneagivende formidler av samisk tradisjonsmusikk i moderne drakt.

Joik Hovedpersonene i bandet er selvfølgelig Lawra Somby og Sara Marielle Gaup, som begge joiker. De er så beskjedne og lavmælte foran mikrofonen at det kan være vondt å høre hva de sier, men etter hvert tør de noe opp. Somby og Gaup kan med fordel kjøre en litt mer offensiv og mindre fåmælt rolle bak mikrofonene. Husk, dere er rockestjerner — om enn med verdensmusikkstempel!  

Sinnstiltand Det samiske språket klinger bra musikalsk, og siden ganske få av oss forstår ordene blir stemmene mer som instrumenter. Adjágas beskrives som en sinnstilstand, eller en tilstand i skjæringspunktet mellom søvn og våkenhet. Når denne stemningen skal skapes og formes, er det umulig ikke å trekke fram også gitarist Espen Elverum Jakobsen og trommeslager og perkusjonist Aleksander Kostopoulos (med liggende basstromme og ringlende bjeller). De er begge særdeles viktige bidragsytere til det spesielle lydbildet — som for øvrig karakteriserer de fleste samiske artister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer