Lyden av is

Når Björk lyttar til samtida, kjem musikk som endrar verda litt.

KJENSLE FOR SAMTIDA: «Rytmesansen hennar går ut over det strengt musikalske. Det breiar seg ut til ei kjensle for samfunn og samtid,» skriv Mette Karlsvik. Foto: Universal Music
KJENSLE FOR SAMTIDA: «Rytmesansen hennar går ut over det strengt musikalske. Det breiar seg ut til ei kjensle for samfunn og samtid,» skriv Mette Karlsvik. Foto: Universal Music Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sssh!

Det er åh, så stille. Men breføraren hysjar. Simone, som går bak breføraren, stoppar. Stoppe må også Cornelius, som går bak henne. Nidgårdsbreen har ein sprekk. Sprekken tikkar. Breføraren har høyrt takta før.

Det er smeltevatn.

Det er for jamnt til å vere vatn.

Det er pulsen av breen.

Breføraren tar steg vidare. Simone er knytt til han med tau. Ho tar óg eit skritt vidare. Men så strammar tauet bak dei. Cornelius står i ro, hentar fram opptakaren sin. Sakte, bort til kanten av sprekken. Jamn som jordas rørsle kring sola, klukkar vatnet langt, langt der nede. C held opptakaren mot isens munn. Ikkje ulikt ei scene frå ein dokumentarfilm om Björk Gudmundsdottir. Musikaren reiser rundt Island i filmen, og tar opp lyden av brear som kalvar og is som sprekk. Slik hugsar eg det i alle fall. Filmen er gamal. Björk var tidleg ute med å sample lyden av det arktiske. Sidan då har ho alltid vore ei takt framfor. Rytmesansen hennar går ut over det strengt musikalske. Det breiar seg ut til ei kjensle for samfunn og samtid:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer