Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lydmagikeren Lanois

Daniel Lanois har lov til å kalle seg superprodusent. I tillegg er han en særegen musiker og en meget god vokalist.

CD: «Shine» er bare kanadierens tredje soloplate, og den første siden «For The Beauty Of Wynona» (1993). I mellomtida har han komponert filmmusikk og produsert plater for blant andre U2 og Willie Nelson samt Emmylou Harris' grensesprengende «Wrecking Ball» og Bob Dylans knallsterke Grammy-vinner «Time Out Of Mind». Harris og U2s Bono er for øvrig hørbart til stede på hvert sitt spor på «Shine», den suggererende åpningen «I Love You» og den mer tilgjengelige radiosingelen «Falling At Your Feet».

Steelgitar

«Shine» er et nytt, vågalt steg for Lanois som artist og produsent, et album med både catchy låter og melodier som kunne vært lydsporet til en film.

Lanois spiller de fleste instrumentene selv, men brødrene Brian og Brady Blade sitter bak trommene. Bassist Daryl Johnson og Lanois' produsentelev Malcolm Burn bidrar også.

Noen vil nok bli overrasket over at steelgitaren er et nøkkelinstrument (det var hans første), men neppe etter å ha hørt de psykedeliske, drømmeaktige instrumentalkuttene «Transmitter» og «JJ Leaves LA».

Lydmester

Lanois er en lydmester, og det bærer «Shine» preg av. Hver låt er merket med Lanois' kreative produsentklo og har detaljer som umiddelbart setter stemningen i låtene. «As Tears Roll By» åpner f.eks. med gitarsampling av Charley Patton fra 30-tallet. På de vare «Sometimes» og tittelsporet «Shine», platas kanskje to aller beste spor, kommer Lanois' varme og følsomme stemme virkelig til sin rett. Og mens «Power Of One» er reggaeinspirert, svever spor som «Matador» og den teknoinspirerte «Space Kay» på et deilig, melankolsk lydteppe.

Albumet er vakkert og variert, uten å sprike, så det er bare å glede seg til neste tirsdag. Da kommer «Shine» i handelen!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media