- Lydmenn og scenearbeidere hadde ikke så stor respekt for meg

Monica Heldal om å være kvinne i musikkbransjen.

- HAR BLITT UNDERVURDERT PÅ DET TEKNISKE: Artist Monica Heldal sier at hun selv har opplevd forskjellsbehandling i musikkbransjen. Torsdag sto hun på scenen under årets Slottsfjellfestival. Foto: Jørgen Kvalsvik /Dagbladet
- HAR BLITT UNDERVURDERT PÅ DET TEKNISKE: Artist Monica Heldal sier at hun selv har opplevd forskjellsbehandling i musikkbransjen. Torsdag sto hun på scenen under årets Slottsfjellfestival. Foto: Jørgen Kvalsvik /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TØNSBERG (Dagbladet): - Det er jo ikke gøy å føle at de gir faen i konserten og hvordan du låter. Men samtidig har det ikke vært et stort problem for meg, sier Monica Heldal til Dagbladet. 

De siste ukene har debatten om «gubbeveldet» i norsk musikkbransje rast i mediene. Bookingagent Anita Halmøy Wisløff og Turboneger-gitarist Knut Schreiner har skrevet kronikker i Dagbladet, som blant annet har dreid seg om kjønnsbalansen i musikk-Norge og hvorvidt kvinner har tøffere kår i bransjen enn menn

Mindre respekt Dagbladet møter stjerneskuddet Monica Heldal på årets Slottsfestival i Tønsberg, der hun skal spille konsert torsdag. Hun har merket seg «gubbeveldet»-debatten og sier at hun merket forskjellene litt når hun var ute å reiste alene. 

- Da møtte jeg lydmenn og scenearbeidere som ikke hadde så stor respekt for meg. Jeg føler at de har tenkt: «Å nei, enda en jente med gitar», og at de har undervurdert meg på det tekniske, sier hun.

Nå reiser hun ofte med fullt band og hun tror også at det hjelper at hun etter hvert har fått et navn folk kjenner til.

- Det er selvfølgelig veldig synd om jenter skremmes vekk fra bransjen på grunn av de få, for jeg har i hvert fall møtt flest hyggelige folk som har hjupet meg på veien, sier hun. 

- Jobb hardt Hennes tips til unge jenter som vil prøve seg i musikkbransjen er først og fremst å jobbe hardt. 

- Jobb mye og skriv mye musikk. Om du spiller et instrument, så øv masse. Ellers gjelder regelen om å være tro mot seg selv. Møter man kjipe folk, så prøv å ikke bry deg, sier Heldal. 

Like før jul i fjor slapp 23-åringen sin første plate, til strålende kritiker. I januar toppet hun suksessen med å vinne to spellemannspriser, for årets nykommer og årets popsolist. 

- Når de ropte opp den andre prisen tenkte jeg bare «herregud». Jeg er egentlig ikke så glad i å være sånn i fokus, men det var selvfølgelig veldig kjekt, sier hun. 

Nå ser den unge artisten fram mot bandturné til høsten og til å begynne på ny plate. Hun er allerede i gang med skrivingen, men har ikke satt noen dato for plateslipp. 

- Jeg føler jeg vet hvem jeg er som artist og har funnet en «sound» jeg trives med, så jeg kommer til å fortsette med det på min nye plate, sier hun.

MED BAND:  Heldal forteller at hun opplevde mer nedsettende holdninger da hun reiste rundt alene. Nå reiser hun med fullt band, og i går sto de på scena på Slottsfjell. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
MED BAND: Heldal forteller at hun opplevde mer nedsettende holdninger da hun reiste rundt alene. Nå reiser hun med fullt band, og i går sto de på scena på Slottsfjell. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer