Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lydsporet til Cobains liv

Det er skrevet mye om Kurt Cobain og Nirvana. Men musikken forteller den beste historien. Mandag slippes en fyldig cd-boks med demoer og rariteter.

CD-BOKS: «With The Lights Out» er tre cd-er, en dvd og liner notes av Sonic Youths Thurston Moore og journalisten Neil Strauss.

Men «With The Lights Out» er først og fremst den musikalske ferden mot musikalsk verdensherredømme, og forsøket på å abdisere fra den tronen.

Gjennom 81 demoer, liveopptak, akustiske låter, b-sider og coverversjoner - 68 er tidligere utilgjengelige - hører vi en musikalsk historie om depresjon og dopmisbruk, om spenningen mellom kommersialitet, tragedie og genialitet som til slutt endte i Cobains selvmord. Og skapte en rockelegende.

Kjellerband

De første 23 sporene forteller om kjellerbandet som fant trappa opp i varmen. Åpningen, en cover av Led Zeppelins «Heartbreaker», er spilt inn på fest. Det hører du. «Anorexorcist» er Metal-Nirvana, mens de tre Leadbelly-coverne (en av de store amerikanske folk/blues-artistene fra 30- og 40-tallet) er eksempler på bredden i inspirasjonen til Cobain & Co.

Det er også interessant at den melodiske perla «Polly» ble skrevet så tidlig som i 1988, tre år før den havnet på «Nevermind». Denne, sammen med den akustiske, tilbakelente og dynamiske «Clean Up Before She Comes», viser at Cobain & Co tidlig i karrieren hadde materialet til kommersiell storhet.

Depressivt

Andre disk er Nirvana før, under og etter «Smells Like Teen Spirit», singelen som forandret rocken og Kurt Cobain.

De fem første låtene er akustiske, og er Cobain på sitt mest sårbare, helt strippet for staffasje, men med en vokal desperasjon og et låtskrivertalent som rører undertegnede langt inn i sjela og gjør savnet av mannen stort.

Demoversjonen av «Smells Like Teen Spirit» er en graut, men kun strømstans kan stilne den låtas umiddelbare storhet.

Hvis du synes albumet «In Utero» er Cobains musikalske selvmordsbrev, så er det ingenting mot tredje del av «With The Lights Out». Datteras gråt i den seigt tunge demoversjonen av «Rape Me» er hjerteskjærende, og noen av innspillingene er like destruktive som Cobains liv de siste åra. «Scentless Apprentice» er en nesten ti minutters aggressiv jam, mens de akustiske versjonene av «Pennyroyal Tea» og «Serve The Servants» høres ut som en mann som prøver, men egentlig har gitt opp. Men det finnes lyspunkter. «Marigold» er skrevet av trommis Dave Grohl, og minner oss om hvilket band Nirvana egentlig var når en slik låtskriver måtte nøye seg med en b-side.

Du får også et lyspunkt i dvd-en, en samling med øvinger, en musikkvideo og liveopptak som viser et band som også har det gøy.

Musikkhistorie

«With The Lights Out» er ingen vakker samling musikk, verken for øret eller sinnet. Musikken er så rå, uferdig og langt fra for eksempel «Nevermind» at den er mest interessant for fansen. Populærkulturelt, derimot, er boksen uvurderlig, i hvert fall for dem av oss som er enige i Neil Strauss' liner notes:

-  Nirvana var viktige for kulturen, samfunnet og det grunnleggende ved å eksistere på 90-tallet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media