Lykke for Aksel «

På teaterscenen fredag spiller han en schizofren sønn som prøver å kvele seg med en plastpose på grunn av konflikter i familien. Selv setter Aksel Hennie dattera og kjæresten høyere enn alt.

-  Jeg kjenner meg ikke igjen, men jeg kan forstå problemene hans, sier Aksel Hennie.

Han sitter med dattera Hedda på fanget, mater henne og seg selv, mens han forteller om karakteren Ricky - en 27 år gammel, schizofren gutt innlagt på en mentalinstitusjon. Stykket «Kaos er granne med Gud» har premiere fredag på Det Norske Teatret

i Oslo. Hennie putter en torskebit i munnen på Hedda og fortsetter:

-  Alle har problemer i familien, men heldigvis sjelden så mye at du vil ta livet av deg. Min karakter har forsøkt å ta livet av seg med en plastpose. Det er noe litt Bjørneboe-aktig over det. Da vil du

virkelig dø. Det er ikke noe rop om hjelp, sier Aksel Hennie.

Tvangstanker

Stykket utspiller seg over en dag, og det er Rickys bror Frank som forsøker å samle familien for å ta avskjed med moren, som ligger dødssyk med kreft. Ricky har hatt en trøblete oppvekst med en alkoholisert far, og har i tillegg et dårlig forhold til moren.

-  Han har tvangstanker, og er blant annet livredd for å ta livet av mennesker som er svakere enn ham selv. Kanskje har han opplevd så mye fælt på kroppen i oppveksten, at han selv har blitt redd for å påføre andre smerte som voksen, sier Hennie.

Selv sitter Hennie som verdens mest tilforlatelige far, og underholder journalisten, dattera, kelneren og gjestene på nabobordene som Hedda stirrer på. Hennie er kjent for å ha mange jern i ilden. Film, teater, tv. Alle vil jobbe med 30-åringen fra Lambertseter.

Familien høyest

Akkurat nå sjonglerer han med teaterstykket og en tv-innspilling. Han skal spille makkeren til Jørgen Langhelle, som skal være torpedo i en ny spenningsserie på TV2.

-  Jeg jobber alltid mye - skriver alltid på noe.

-  Manus til en ny film?

-  Nja. Det er ikke noe som er klart ennå. Jeg har ikke dårlig tid. Når jeg skal lage noe sjøl, som skal vekke andres oppmerksomhet, og som de skal bruke tid på, da må jeg være sikker på at det er gjennomarbeidet, sier Hennie.

-  Hva setter du høyest: Jobben eller familien?

-  Jeg har foreldre som jeg er utrolig glad i, en bror jeg elsker og en datter og en kjæreste som jeg forguder. Jeg ville valgt familien hundre ganger før jobben.

-  Er det ekkelt for deg å spille en som har et så vanskelig forhold til familien?

-  Nei, jeg håper de som ser det, tenker litt det samme som meg: Gjennom å se hvordan familier ikke klarer ting, så kan du selv kanskje lære noe. Dessuten lærer du å sette større pris på det du har selv.

PREMIEREKLAR: Aksel Hennie har premiere på stykket «Kaos er granne med Gud». Samtidig spiller han inn en ny serie for TV2, og er ivrig pappa for datteren Hedda.