Lykke på to plan

- Hva er lykken for deg, spurte Synnøve Svabø Trygve Hegnar. Han tenkte seg om og svarte at hans lykkeligste øyeblikk var da han scoret det avgjørende håndballmål i siste sekund.

To timer tidligere hørte jeg et innslag i Dagsnytt 18 hvor Hans Wilhelm Steinfeld rapporterte om stoda i Romania akkurat nå. Der har NATOs krig mot Jugoslavia ført til en økonomisk krise så akutt at strøm til sykehusene blir slått av. Romanias navlestreng er på mange måter båttrafikken på Donau. Nå er Donau stengt og har vært det siden i sommer. Derfor har landets industri stoppet opp. Det er ikke penger til å betale for russisk gass og olje. Derfor dør AIDS-smittede barn på infeksjonssykehuset i Bucuresti. Heller ikke bolighus får strøm eller gass til oppvarming. Det er iskaldt i hele Øst-Europa akkurat nå.

Hadde Synnøve Svabø stilt sitt spørsmål i Romania, er jeg overbevist at 100 prosent ville svart lys og varme. Jeg vet at en slik sammenstilling er urettferdig, det går ikke an å kople verdens nød med vårt behov for underholdning en fredagskveld. Men Steinfelds reportasje var så sterk at den ble liggende som et bakteppe for alt jeg hørte og så resten av denne kvelden.

Reportere

Eterdøgnet hadde vært fattig uten våre mange utenriksreportere. De krydrer vårt ofte ganske kjedelige hjemlige nyhetsbilde ikke bare med pliktløp diktert av de store hendelser; mange tør også gå utenfor lysløypa og plukke i det voldsomme mangfoldet som fins der. En grunn til at jeg ofte er innom P4, er mulighetene for å få med et innslag fra Geirr Aakhus, den beste Amerikakjenner i norsk mediaverden. Han leverer sine varer i stilsikker innpakking og aldri uten en skikkelig punchline. Jeg blir også stadig mer imponert av Kjersti Strømmen, NRKs dame i Det fjerne Østen. Hun har fått den ene kjempehendelse etter den andre i fanget i sitt enorme nedslagsfelt. Alt turnerer hun med stor innsikt og ro.

Rikssynser Mia

Gjester hos Svabø var også Anita Apeltun Sæle og Mia Gundersen. Mia har utviklet seg til en av våre fremste rikssynsere, og hun gjorde ikke skam på sin dømmekraft i går heller. For henne er lykken å ha det bra med seg selv og ellers en hyggelig tur med gode venner på byen. Da gjør det ingen ting om hun våkner med en liten skallebank dagen etter. Og så var det selvfølgelig beroligende å høre at Hegnars 1.2 milliarder ikke hadde gjort ham lykkeligere.