Lykkejegeren Luke

Hvem i sitt rette sinn kommer til Norge for å slå gjennom?

SMÅTT OMSUST: Etter en opptreden i Oslo for et halvannet år siden har Jersey-fyren Luke Elliot blitt en smått sagnomsust skikkelse i norsk musikkbransje. Han er nå aktuell med en plate som er spilt inn hos Athletic Sound i Halden og produsert av John Agnello. Foto: Jørn Veberg / Promo
SMÅTT OMSUST: Etter en opptreden i Oslo for et halvannet år siden har Jersey-fyren Luke Elliot blitt en smått sagnomsust skikkelse i norsk musikkbransje. Han er nå aktuell med en plate som er spilt inn hos Athletic Sound i Halden og produsert av John Agnello. Foto: Jørn Veberg / PromoVis mer

Mens ambisiøse nordmenn flykter hjemlandet for en smak av amerikansk suksess, har New Jersey-fyren Luke Elliot svømt mot strømmen - han kom seg til Norge for å slå gjennom.

Men hva får en hobbymusiker med en drøm til å si opp selgerjobben og ta første flyet til - nei, ikke London, men - Halden?

- Jeg valgte ikke dette stedet. Det bare skjedde, forklarer Elliot.
Aldri utenlands Han er alltid dresskledd, men Elliot er en ekte arbeiderklassegutt.

Han vokste opp på feil side av Hudson-elva, har jobbet siden han var elleve år gammel - som alt fra avisgutt til sigarselger - men hadde aldri penger nok til å oppleve utenlandet.

Det fikk han riktignok mulighet til etter et tilfeldig møte med VG-kommentator og tidligere Beat-redaktør Eirik Mosveen på konsert i New York åpnet døren til Norge. Mosveen skrev varmt om Elliot, hvilket førte til at han ble invitert til å spille på Kampen Bistro i Oslo.

- Jeg hadde nettopp sagt opp jobben min og hadde aldri vært i utlandet, så jeg tenkte «Fuck it, let's do this».

I mørket Fjorårets Oslo-debut fikk Knut «Euroboy» Schreiner til å si «Wow!», norske musikere til å ville jobbe med americana-talentet og det Halden-innspilte albumet Elliot slapp sist uke ga Dagbladets anmelder «følelsen av en instant klassiker» og en grunn til å rulle sekseren.

Men selv om håp er et av mange temaer som tas opp, ser ikke Elliot like lyst på helheten.

- Oppsummert handler albumet om at jeg gjør meg klar for mørket. Jeg var ikke i et godt sted da jeg skrev disse låtene. Dessuten ble de spilt inn i den norske vinteren — så det forsterket det dunkle temaet.

En av de viktigste følelsene på plata er tap. Noe Elliot er godt kjent med.

- Mitt livs største tap? Vel, jeg mistet broren min. Det spilte en stor rolle — han spilte en stor rolle i mitt liv.

Broren, som var ni år eldre, hadde en stor platesamling. Her fant Luke skiver av blant andre Bob Dylan, Tom Waits og Elvis Costello.

- Det er takket være låtene broren min introduserte meg for at jeg i det hele tatt begynte seriøst med musikk. Det var forferdelig da han ble narkoman — vi mistet ham gradvis i løpet av de siste årene.

Han avbryter seg selv før han går for langt unna lyset igjen.

- Men jeg har mistet et par dyre sko på flyplassen også.
Sulte i hjel Hva har du lært om Norge som nordmenn ikke vet?

- At dere er heldige. Hvis du driter deg ut i USA kan du sulte i hjel. Her har dere mammaperm og pappaperm. Det er helt uhørt i USA. 5 uker betalt ferie i året? Den siste jobben min fikk jeg en uke fri i løpet av 2 år. Men dere bør slippe inn flere flyktninger, anmoder han.

Å ja?

- Dere har ressursene, og nok av plass, hvis du ikke allerede har merket det.

Du er ikke bare en lykkejeger?

- Bør ikke alle jage etter lykke? Jeg antar at jeg er det. Jo, så klart jeg er det.