Lykkelig alle sine dager?

Gjenkjennelig om det vanskelige «livet rundt de tredve».

FILM: «Mars & Venus» begynner noen år etter de fleste romantiske komedier slutter. De unge elskende har for lengst fått hverandre, de har også fått et par barn, et huslån og en hel drøss problemer de aller fleste tredvepluss-par sliter med. Stakkarene forsøker etter beste evne å balansere karriere og familieliv, men mislykkes.

I malstrømmen av barnehageleveringslogistikk, matpakkelaging og overtidsarbeid, får de rett og slett ikke tid til hverandre.

Forskjellige behov

Kvinner og menns behov er svært forskjellige, i hvert fall hvis vi skal tro essensen av de utallige selvhjelpsbøkene som kom for noen år siden. Så snart den første beruselsen har gitt seg, stiger forskjellene som bobler til overflaten, bobler sprekker med mer eller mindre høylytte brak.

Mens Ida (Pia Tjelta) er opptatt av karriere og trygghet, drømmer Mathias (Torbjørn Harr) om et mindre firkantet liv på bøljan blå. I et anfall av overmot går han til innkjøp av en seilbåt - uten å ha fått «go» fra sin kone. Komplikasjoner følger.

Regissør Eva Dahr har skrevet manus sammen med Andreas Markusson, og de lykkes et godt stykke på vei å sette de tradisjonelle og slitte klisjeene inn i et lett gjenkjennelig rammeverk. Det er scener her som garantert vil få mange til å grøsse: Dette er jo akkurat slik jeg - ev. min utkårede - høres ut. Dahr har et fint øye for detaljer og er utvilsomt en dyktig personinstruktør.

Harr og Tjelta skaper sympatiske typer, og er omgitt av et fint knippe skuespillere i birollene.

I søteste laget

Men det er noen skjær i sjøen som Dahr & co. burde unngått. Bruken av barnestemme til å lese opp sitater fra samlivsboka «Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus» blir i søteste laget. På lydsiden kunne en med fordel redusert bruken av aproposmusikk, låter som forteller nøyaktig det samme som skjer på lerretet.

Vedlikehold viktig

Slutten, med en intens kjærlighetserklæring for åpen mikrofon, skaper en litt klam følelse av publikumsfrieri. Finnes det en romantisk komedie som ikke slutter sånn? (Jo da, jeg vet det gjør det, men det føles bare ikke slik).

Innvendinger til tross, «Mars & Venus» har såpass mange gode ting i seg at den nok vil få et stort publikum. Det kan sikkert også være greit å bli minnet om at alle forholdt - i likhet med seilbåter - trenger jevnlig vedlikehold.