Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lykkelig for å være normal»

Anne B. Ragde har hatt suksess de siste to årene. Forlaget hennes, Oktober, har aldri tjent mer penger. Ikke forfatteren heller. Og hun har sjelden vært mer travel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Nå vil også hennes gamle forlag Tiden få litt av Ragde-kaka, og utgir pocketutgaver av tre eldre bøker.

- Felles for dem er at de er skrevet over spenningslesten, men bortsett fra det er de veldig forskjellige, forteller Ragde til Dagbladet.no.

Isolert

«Zona Frigida» er en thriller fra Svalbard som også tjener som reiseskildring.

- Det er mange selvopplevde ting i romanen. Og så er det innbakt et hevnmord der.

For drøye ti år siden reiste forfatteren med båt i farvannene langt der nord: Rundt Svalbard. Hun opplevde å få en isbjørn «litt for nært», hun møtte alt fra gamle selfangere til Greenpeace-aktivister, og forteller om interessemotsetninger i følget som var sammen døgnet rundt på båten.

- Man er ganske isolert i de områdene der, utenfor værmelding og med dårlig radiodekning. Det både rister mennesker sammen og gir folk følelse av å være i verdens utkant. Jeg hadde mange sterke opplevelser som jeg klarte å bruke i boka, sier hun.

- Uten at noen kommer til å føle seg utlevert?

MOT NORMALT: Anne B. Ragde fikk Den norske leserprisen 2005 for romanen «Eremittkrepsene». - Jeg har landet for lenge siden, jeg, det går bra, sier forfatteren. Foto: Scanpix
MOT NORMALT: Anne B. Ragde fikk Den norske leserprisen 2005 for romanen «Eremittkrepsene». - Jeg har landet for lenge siden, jeg, det går bra, sier forfatteren. Foto: Scanpix Vis mer

- Kanskje hvis den blir oversatt til italiensk, så er det en dame som kan komme til å føle seg veldig utlevert, ler Ragde.

Guffent

«Llle Petter Edderkopp» er en politikrim. Ståstedet er hos etterforskeren, men Ragde går også inn i drapsmannens hode. Han er en sadistisk psykopat, en iskaldt og rolig beregnende drapsmann.

- Det er ganske guffent når du går inn i en sånn psyke. Du må være inni ham, tenke som ham for å være troverdig, forteller Ragde.

- Hvordan er det å skrive noe sånt?

- Det er ikke noe artig. Man er lykkelig for å være normal når man er ferdig med en sånn roman.

- Velkommen tilbake.

Ragde ler. Og beskriver den tredje boka, «En kald dag i helvete», som en erotisk villmarksthriller.

- Den er ikke for folk som setter seg ned med en bok for å kose seg, men for å få litt bakoversveis, sier Ragde.

Har landet

Ragdes to bøker om grisebonden har ligget på bestselgerlistene i lang, lang tid. Forfatteren er glad for at de to bøkene nå har gitt nytt liv til hennes tidligere forfatterskap.

1. juni skal hun ha ferie. Fram til det er hun fullbooket med boklansering, som jurymedlem i Kosmorama, Trondheims Internasjonale Filmfestival, hun er ønsket til foredrag og debatter.

- Skriver du på noe nytt?

- Nei, det får jeg ikke tid til. Det blir ikke noen flere bøker foreløpig. Nå er jeg bare i alt jeg skal gjøre. Blir bare stressa hvis jeg skal tenke lengre fram enn det, sier forfatteren.

Still spørsmål!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!