Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lykkelig og ydmyk prisvinner

Zadie Smith ruver på verdens rikeste språk.

OSLO/LILLEHAMMER (Dagbladet.no): 30-åringen fikk tirsdag kveld den 11. Orangeprisen for romanen, «Om skjønnhet», eller «On Beauty», som den heter på engelsk.

Prisen går hvert år til en kvinnelig engelskspråklig forfatter.

- Boka kombinerer ekstraordinære karakterer med dyktig og tilsynelatende enkelt plotting. Den spenner fra familielivets intimitet til bredere temaer som estetikk, etikk og akademiske utlegninger i en litterær tour de force, sa juryleder Martha Kearney om vinnerromanen.

Hovedpersonen begynte å gråte og takket mannen, familien og forlaget. Og sa at den største gleden var å lese de andre nominerte bøkene.

- Kvaliteten er utrolig, hver forfatter har en stilelementer jeg misunner, sa hun ifølge The Independent.

Verdens rikeste

Hun har ikke alltid vært like overstrømmende overfor litterære priser.

- Jeg synes de fleste litterære priser er ganske idiotiske. Bøkene varer ikke på grunn av en pris, men fordi folk leser dem, sa Smith da Dagbladet.no møtte henne under Litteraturfestivalen i Lillehammer.

LYKKELIG: Zadie Smith fikk Orangeprisen ved tredje korsvei. Foto: SCANPIX / REUTERS
LYKKELIG: Zadie Smith fikk Orangeprisen ved tredje korsvei. Foto: SCANPIX / REUTERS Vis mer

Like fullt kan litterære priser fungere som en slags kanonisering, og dét er Smith opptatt av.

- Storbritannia har en flott kanon, jeg er glad jeg har fått lære den.

- Det er en stor fordel i siviliserte samfunn at akademikere, lærere, setter visse bøker foran barn. Det er slik barna får lest Milton og Shakespeare og de essensielle arbeidene man må kjenne for å kunne engelsk, som jeg mener er verdens rikeste språk.

Fristed

«Om skjønnhet» er en slags hyllest av E.M. Forsters roman «Howard\'s End», med elementer fra Jane Austen. For tida skriver hun imidlertid en sakprosabok, essays, om samtidsforfattere. Og hun har studert litteratur både i Storbritannia og USA.

- Har du akademiske ambisjoner?

- Nei. Jeg vil bare være forfatter.

Hun er opptatt av at litteraturen er et møte mellom forfatter og leser på kunstens premisser. I det møtet ønsker hun å forandre leseren.

- Det blir som at leseren går gjennom et rom, og når han går ut av rommet, er han en annen.

RUVER: Zadie Smith raget høyere over sine mednominerte forfattersøstre i går kveld. Fra venstre: Sarah Waters, Hilary Mantel, Ali Smith, Carrie Tiffany og Smith. Nicole Smith var også nominert til Orangeprisen, men ikke til stede.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling