Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lykkelig som åpen homofil

Årets Robinson-vinner har flere venner som har prøvd å ta livet sitt på grunn sin seksuelle legning. Nå håper han at TV-innsatsen kan bidra til holdningsendringer.

Jan Stian Gundersen fra Stavanger hevder det er en større seier for ham dersom hans deltakelse i «Robinson» kan hjelpe andre med samme legning til et bedre liv. Selv har han vært nær å miste tre venner fordi de ikke taklet å forholde seg til sin egen seksualitet.

-  Jeg håper at det å se meg som åpen og fornøyd homofil kan hjelpe andre til å leve ut sin legning. Det var tøft for meg å gå gjennom den prosessen for drøye fire år siden, og jeg kjenner flere som har slet veldig da de var yngre, sier Gundersen.

Positiv endring

Jan Stian synes det norske samfunnet er i en positiv endring i sitt forhold til homofili, men mener selvmordstatistikken blant homofile fortsatt er veldig trist lesning. De som sliter mest er unge homofile gutter.

Han merket selv en del til homofobien og fordommene fra flere av de mannlige deltakerne på øya.

-  Det var enkelte som ikke var helt komfortable med å ha meg der, og jeg har sett i etterkant at de eksempelvis diskuterte om de skulle behandle meg som jente eller gutt. Det gjør ikke meg så mye, synes det sier mest om dem. Men folk som er mer usikre på sin egen legning vil ha langt større problemer med den typen holdninger, mener Gundersen. Han tror økt informasjonsmengde og forståelse trengs mest i distrikts-Norge.

Impulser

-  Jeg syntes det var tøft nok å være åpen homofil i Stavanger, og tør nesten ikke tenke på hvor hardt det må være på mindre steder der de fleste kjenner hverandre. Jeg angrer i hvert fall ikke på at jeg flyttet til Oslo for noen år tilbake. Her har jeg fått flere impulser, og mange gode venner, sier Stian.

Kjæresten Erik traff han over internett for to og et halvt år siden, og lover at premien på 350 000 kroner også skal komme ham til gode.

-  Noen av premiepengene vil jeg bruke til å leve litt sus og dus med kjæresten min, og gjerne spandere noe fint på ham. Han er veldig fornøyd med hvordan han har blitt framstilt i den siste utgaven av «Robinsonekspedisjonen».

-  Jeg synes de nesten har vært for snille, jeg var jo ikke bare god og snill under innspillingen.

At han måtte være med å spise kokoslarver for å øke premiepotten med 100 000 kroner gjorde ham lite.

-  Måltidet ble presentert som en delikatesse, men vi skjønte jo fort at det ikke var det. Litt ekkelt var det, men de skled nå ned. De var egentlig ganske smakløse, sier Gundersen.

<B>FINALEFEST:</B> - Et verdig punktum, mente Pål Håndlykken, som dynket en leende vinner i champagne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media