Lykkelig som åpen homofil

Årets Robinson-vinner har flere venner som har prøvd å ta livet sitt på grunn sin seksuelle legning. Nå håper han at TV-innsatsen kan bidra til holdningsendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jan Stian Gundersen fra Stavanger hevder det er en større seier for ham dersom hans deltakelse i «Robinson» kan hjelpe andre med samme legning til et bedre liv. Selv har han vært nær å miste tre venner fordi de ikke taklet å forholde seg til sin egen seksualitet.

-  Jeg håper at det å se meg som åpen og fornøyd homofil kan hjelpe andre til å leve ut sin legning. Det var tøft for meg å gå gjennom den prosessen for drøye fire år siden, og jeg kjenner flere som har slet veldig da de var yngre, sier Gundersen.

Positiv endring

Jan Stian synes det norske samfunnet er i en positiv endring i sitt forhold til homofili, men mener selvmordstatistikken blant homofile fortsatt er veldig trist lesning. De som sliter mest er unge homofile gutter.

Han merket selv en del til homofobien og fordommene fra flere av de mannlige deltakerne på øya.

-  Det var enkelte som ikke var helt komfortable med å ha meg der, og jeg har sett i etterkant at de eksempelvis diskuterte om de skulle behandle meg som jente eller gutt. Det gjør ikke meg så mye, synes det sier mest om dem. Men folk som er mer usikre på sin egen legning vil ha langt større problemer med den typen holdninger, mener Gundersen. Han tror økt informasjonsmengde og forståelse trengs mest i distrikts-Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer