Lykken er ikke et reisemål

Lykkelige mennesker rapporterer flere ferieturer, og ferieturer påvirker lykke mer enn andre fritidsaktiviteter.

MYTE: Både små og store opplever at «alle andre» skal på ferie, selv om en av fem i Norge faktisk ikke reiser på ferie, skriver forfatteren. Foto:  Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MYTE: Både små og store opplever at «alle andre» skal på ferie, selv om en av fem i Norge faktisk ikke reiser på ferie, skriver forfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fokus har nylig vært rettet mot de som ikke reiser på ferie, særlig av økonomiske årsaker, og spesielt barna. Vi er nå inne i den perioden hvor feriedagene fylles med innhold. Reiser gis en så fremtredende posisjon at man kunne tro at selve lykken er å finne på et fremmed reisemål. Har man ikke anledning til å reise, er man avskåret fra selve lykken i livet. Handler dette utelukkende om spørsmålet om en har råd til ferie?

Hva er egentlig sammenhengen mellom lykke og ferie? Nordmenns reisevaner kjennetegnes av at folk flest reiser på ferie og hver av oss reiser mer enn før. Vi foretar omtrent seks reiser hver i løpet av året, og majoriteten er feriereiser. Vi har fremdeles en lang ferie om sommeren, men har også økt vår reisevirksomhet ellers i året. Halvparten av oss foretar en lang reise i løpet av juli og august (gjennomsnitt cirka 10 netter). Over to tredjedeler av oss er på en eller annen form for overnattingsreise - kort eller lang, om sommeren.

Vi reiser i større grad til utlandet og hver tredje overnattingsreise går nå til utlandet. Antall feriereiser i Norge er redusert i omfang selv om vi fremdeles reiser mest i Norge, og til Sverige og Danmark. Nordmenn velger særlig Spania og andre land i Sør-Europa (les Syden) når vi skal på ferie i en uke eller mer. Omtrent en av ti feriereiser går utenfor Europa, hvor USA er det største reisemålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.