Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lykkepillesvar som betalt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I DAGBLADET 16.03.05, kommenterer direktøren for det multinasjonale farmasøytiske konsernet GlaxoSmithKline (GSK), Åge Nærdal, min kronikk i Dagbladet, 13.03.05. Der sammenstiller jeg tall for selvmord i Norge hentet fra Dødsårsaksregisteret med tall for salg av nye antidepressiva (SSRI) hentet fra Reseptregisteret. Tallene viser entydig at den økte markedsandel for de nye antidepressiver ikke kan forklare nedgangen i selvmord i Norge de senere år.

Nedgangen i selvmord begynte lenge før SSRI,ene fikk noen betydelig andel av markedet. Skytning, ikke forgiftning, står for den største del av nedgangen. Når SSRI,ene får noen betydelig andel av markedet, stanser nedgangen i selvmord opp - også blant kvinner, som bruker mest SSRI. Når salget av GSKs «lykkepiller» (paroxetin) faller, øker ikke selvmordsforekomsten. Når «lykkepillesalget» fyker til værs, forblir selvmordstallet stabilt - også blant kvinner, som bruker mest.

GSK imøtegår ikke ett eneste av mine argumenter. I stedet siterer de en lærebok i psykiatri. Forfatterne av den ble norgeskjente i NRK TVs program «Brennpunkt» for å stå på GSKs og andre multinasjonale farmasøytiske firmaers lønningslister. Flere stilte også opp i en markedsføringskampanje for GSK da GSKs «lykkepille» ble lansert. Jeg ber nå for tredje gang GSK legge frem dokumentasjon. Har ikke GSK annet å fare med enn folk som de selv betaler for å presentere deres synspunkter?

Om denne debatten skulle lede til noe, må det vel være at de tre psykiaterne reviderer sin lærebok. Debatten bør også være en tankevekker for forlaget Gyldendal som ukritisk slipper til markedsføring i lærebøker for norske leger.

GSK ER NOK klar over at utsagnskraften til disse psykiaterne er litt tynn i akkurat denne saken. Men i Sverige finner GSK en alliert. Dr. med. Göran Isacsson mener at «ukjent anvendelse av antidepressive midler» sannsynligvis er fremste årsak til at selvmordsforekomsten er redusert med 25 prosent. Synd, herr Nærdal: Den svenske Socialstyrelsen avviser doktor Isacssons sannsynlighetsvurderinger like kontant som vi avviser dine. Og de bruker de samme argumenter som oss.

GSK mener det er helt ut logiske sammenhenger mellom deres salg av lykkepiller og nedgangen i selvmord i Norge. Det kan så være at det er logisk. Problemet er at det ikke er sant. Jeg håper GSK ikke bare bruker logikk når de tester nye medisiner. Det GlaxoSmithKlein sier, bør også være sant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!