Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Alkoholkultur:

Lykkepromillen ser annerledes ut med barneøyne

Har du spurt barna dine hvor mye alkohol de tenker det er greit at du drikker på ferie? Det har vi.

ALKOHOL OG FERIE: Barn merker raskere at vi forandrer oss når vi drikker alkohol enn det vi tror, skriver artikkelforfatter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ALKOHOL OG FERIE: Barn merker raskere at vi forandrer oss når vi drikker alkohol enn det vi tror, skriver artikkelforfatter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Sommeren er her med fridager, utenlandsturer og for mange av oss - alkoholgrenser som blir skjøvet på. Ølen og vinglasset kommer på bordet tidligere på dagen. Hverdager føles som helger. Og barna er oppe senere og får med seg mer av det som skjer. Har du spurt dem hva de synes om det?

Da IPSOS spurte barn på oppdrag fra oss i AV-OG-TIL nå i vår, var barnas budskap tydelig: De ønsker foreldre som drikker lite på ferien. Majoriteten av barna mener at de voksne bør drikke maks ett eller to glass vin når de er sammen med barn.

Det er ikke så rart. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Plutselig og uforklarlig atferdsendring skaper utrygghet og kan være vanskelig for små å forstå.

Du tenker kanskje at du blir gladere og morsommere med to-tre glass vin innabords. Barna dine tenker at du er annerledes, at du ikke har tid til dem og deres tanker, at du er skummel og de blir redd for hva som skal skje senere på kvelden. Lykkepromillen ser annerledes ut med barneøyne.

Barn merker raskere at vi forandrer oss når vi drikker alkohol enn det vi tror. Mange av dem reagerer på forandringen, og synes det er vemmelig og utrygt. Ofte er dette enda vanskeligere for barn når man er på ferie i utlandet, langt unna det vante miljøet, med et fremmed språk og uten mulighet til å gå på rommet sitt og lukke døra dersom de har behov for det.

I AV-OG-TIL hører vi ofte fra voksne som forteller om hvordan barndommens ferier ble ødelagt av foreldrenes drikking. Det er mange historier om foreldre med et langvarig rusproblem, der både hverdagene og feriene var preget av alkohol og omsorgssvikt.

Men det er også noen som forteller om vonde enkeltopplevelser. Enkelthistorier der en av foreldrene en gang eller et par ganger drakk for mye. De forteller om utryggheten og usikkerheten det skapte, og de forteller om hvor dype spor det har satt. De forteller at de enkelthistoriene er dominerende når de tenker tilbake på barndommens ferier, at de kaster lange skygger over de mange andre gode og fine ferieminnene.

Det er et stort fokus i samfunnet vårt på at barna våre skal ha det så bra som mulig. Vi diskuterer heftig alt fra kosthold til digitale vaner, men når det kommer til hvordan vi forholder oss til alkohol er det merkelig stille. Det kan være vanskelig å snakke om alkohol og det er uheldig.

Det finnes ikke noe fasit på hvor mye det er greit at du drikker sammen med barna dine. Men snakk om det. Sett deg ned sammen med partneren din og de andre du skal feriere med, og spør hverandre: Hvordan skal vi ha det? Når er det greit å drikke? Og hvor mye? Det vil gjøre at dere blir mer bevisste og skape en tryggere og bedre ferie for barna. Jeg skal ikke ta fra deg hvitvinsglasset til lunsjen eller ølen etter dagen på stranda. Men jeg vil be deg tenke deg om: Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media